KUKCI NA TANJURU: Kolači s brašnom od kukaca ili pivo od cvrčaka – birajte

Brašno od skakavaca, kućnih zrikavaca i crva brašnara dobilo je zeleno svjetlo Europske unije kao prehrambeni proizvod i uskoro će se moći pronaći i na policama naših trgovina.

Izvor: Media servis

Vijest je to koja je posljednjih dana zabrinula mnoge. Istražili smo o čemu se radi i jesu li kukci nešto što bismo trebali uvrstiti u prehranu. Mnogima se na sam spomen kukaca u hrani okreće želudac.

“Nama se također okretao želudac, ako ćemo biti iskreni. I prvi put kad smo cijelog kukca stavljali u usta nije baš bilo ugodno, dok nismo osjetili okus. Nakon toga je fino, pogotovo sad kad ih pripremamo sami sebi tako da možemo modulirati njihov okus.”

Rekao je to Media servisu Aleksandar Gavrilović, vlasnik Insektarija, farme specijalizirane za uzgoj cvrčaka i muha. Dok čekaju da se europska odobrenja implementiraju u hrvatsko zakonodavstvo, u Insektariju usavršavaju pivo od kukaca. Osim u pivu, kukce ćemo uskoro moći pronaći i u drugim poznatim prehrambenim proizvodima.

“Moći ćete ih naći u svim proizvodima koje možete napraviti koristeći obično brašno, na način da zamijenite dio tog brašna s proteinskim brašnom od kukaca. Dakle, grickalice, kolači, torte, kruhovi, apsolutno sve, s malom zadrškom kad radite nešto slatko, to je ipak protein animalnog porijekla, pa treba pripaziti na količine da ne dobijete kolače s mesnim okusom.”

Devet esencijalnih aminokiselina, vitamini B skupine, željezo, kalcij i razni mikroelementi važni za ljudsko zdravlje – sve su to razlozi zbog kojih, smatra Gavrilović, kukci imaju veliku nutritivnu vrijednost. Osim toga, zbog rasta svjetske populacije i činjenice da smo limitirani površinama za proizvodnju hrane, Europska unija stalno traži nove izvore proteina.

“Za sada idu četiri kukca, ide crv brašnar i skakavac od prošle godine su dozvoljeni. Ove godine je dozvoljen kućni zrikavac i mali crv brašnar.”

Da je potrebno poraditi na promjeni prehrane, posebno na smanjenju konzumacije mesa, mlijeka i jaja slažu se i Prijatelji životinja, ali alternativu vide u bilju, a ne u kukcima. Luka Oman:

“Definitivno treba doći do promjene prehrane, ali mi je vidimo u smjeru prihvaćanja biljnog mesa, namirnica koje su bazirane na bilju, a ne mljevenih crva, ličinki, kukaca. Mislim da zaista nismo toliko očajni, niti da bi ljudi trebali umjesto, primjerice graška, jesti crve.”

Proizvodi koji sadrže kukce bit će jasno označeni i ljudi će jednostavno trebati na to obratiti pozornost, rekao je za Media servis nutricionist Nenad Bratković, kojeg smo pitali jesu li kukci nešto što bi preporučio u prehrani.

“U ovom podneblju, gdje obilujemo tolikom hranom, sigurno nisu kukci nešto što bismo preporučili, pogotovo je tu i etički aspekt. To je sasvim uobičajeno za podneblje Tajlanda i drugih zemalja gdje se kukci jedu, ali sigurno nije nešto što bismo primarno preporučili, pogotovo u obilju hrane i mogućnosti koje imamo u ovom podneblju i ovom dijelu Europe i svijeta.”

Kolači s brašnom od kukaca ili pivo od cvrčaka – svatko će ipak na kraju odlučiti sam za sebe.