SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI: Poručili Vladi -naš konačan zahtjev je 8 posto+5 posto

Čelnici sindikata javnih službi održali su danas konferenciju za medije te objasnili zašto su odbili ponudu Vlade za povećanje osnovice za plaće u javnim službama.

Izvor: Media servis

Članovi većine sindikata se između 75% i 85% izjasnilo protiv ponude vladajućih da se plaće povećavaju 4% u ovoj godini te 2% u travnju iduće godine. Njihov konačan zahtjev je povećanje 8%+5%.
U ime svih obrazovnih sindikata govorila je čelnica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić koja je poručila da su zaposlenici počeli s pripremom sindikalnih aktivnosti te pozvala vladajuće da razmišljaju izvan okvira. “Naši zahtjevi su minimum minimuma”, poručila je Lovrić.

“Mi se možemo oduprijeti ili odustati od kupovine novih stanova, novih automobila, novih jahti, novog nakita, ali to zaposlenici javnih službi i onako ne kupuju. Trebamo li odustati od kupovine jaja, brašna, ulja? Da, Vlada je napravila nekakve iskorake. Mi to priznajemo. Bila je Vlada hrabra kada je s 4000 kuna u vrijeme Covida potpomogla ljude koji ne rade. Sada neka prema svojim radnicima ima zdravorazumski pristup u kojem će zaštititi svoje zaposlenike.”

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak u ime svih zaposlenih u zdravstvu, kao i sindikata socijalnih službi, kulturnih djelatnosti te mirovinskih sindikata. “Država ne može funkcionirati bez naših službi”, istaknula je Prašnjak te podsjetila na probleme u svom sektoru. To su nedostatak osoblja, preopterećenost, prekovremeni sati, odlasci u mirovinu i inozemstvo… Upozorila je koliko je javne službenike pogodila inflacija koja je u rujnu ove godine rekordnih 12,8%.

“Očekujemo na sutrašnjem sastanku od Vlade puno veći pomak u odnosu na ono što su nam ponudili da bi svoje radnike u javnim službama vrednovali ovako kako zaslužuju, da bi im se održala koliko-toliko kupovna moć koja u ovom trenutku pada.”

Ekonomski savjetnik pregovaračkog odbora Matija Kroflin poručio je kako je situacija dramatična te da je njihov zahtjev minimum. Kada je inflacija u pitanju, tvrdi da cijene ne rastu zbog rasta plaća već energenata.

“Naša ponuda je napravljena na taj način da ne prepetuira daljnji rast inflacije. Nama se ne može predbaciti da je ovaj naš zahtjev od 8%+5% nešto što će dalje generirati inflaciju. Ministar Primorac je to sugerirao na samim pregovorima, međutim ta njegova logika ne drži vodu. Kao prvo, s ovim povećanjem naše plaće u ovoj godini će pasti. Kao drugo, u idućoj godini tražimo 5% iako sada već postoje projekcije da će inflacija biti od 6% do 7%.”

Dodaje da plaće javnih službenika rastu bitno manje od svih plaća u zemlji te se nada da će ministar financija Marko Primorac promijeniti svoju poziciju prema javnim službenicima.

“Ministar je doslovce rekao – ja imam zacrtanu brojku u deficitu od 2,8%, to je doneseno prije godinu dana kada se nije znalo da će situacija biti ovako dramatična, međutim mene ne brine ništa drugo, ja želim da to bude ta brojka i ja za vas imam toliko i niti kinte više.”

Sindikati očekuju da će na sutrašnjem sastanku dobiti bolju ponudu Vlade koja će, poručuju, spriječiti sindikalne i industrijske akcije koje pripremaju.

“Meni je potpuno svejedno hoće li poruku javnim službenicima prenijeti ministar Primorac, ministar Primorac ili će premijer Plenković to napraviti. No, činjenica je da će na kraju krajeva, ako krene ciklus prosvjeda, da će i premijer Plenković biti prozivan tamo. Nadam se da se vidimo prije štrajka.”

Iako je konačan zahtjev 8%+5%, možda ga sindikati i korigiraju.

“Naravno da naši članovi uvijek mogu prihvatiti nešto što bi im bilo ponuđeno, a niže je od toga. Na stolu je taj naš zahtjev koji mi moramo pokušati izboriti. Hoće li članovi u nekom trenutku odlučiti da je za njih prihvatljivo i nešto niže, to je njihova odluka.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!