NUKLEARKA USRED RATA: Završila inspekcija NE Zaporižja – inspektori ostaju

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) završili su inspekciju NE Zaporižja , no dio je ostao , a šef tijela najavljuje “stalno prisustvo agencije”.

Izvor: Media servis

Dio tima inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju napustio je jučer NE Zaporižja nakon inspekcije pogona. Šef agencije Rafael Grossi nakon prelaska na ukrajinski teritorij rekao je da misija

Međunarodne agencije ne ide nikamo i da će određen broj inspektora ostati u tvornici kako bi bio nepristrana tehnička procjena događanja. Želimo održati stalno prisustvo u elektrani, rekao je Grosi.

“Ne idemo nikamo. Međunarodna agencijaje sada u elektrani, ne miče se te će ondje ostati. Brinem se i bit ću zabrinut za elektranu dok stanje ne postane stabilnije, koje je predvidivije. Očito je da je elektrana oštećena više puta. Ukrajinski zaposlenici s kojima sam bio imaju nevjerojatan stupanj profesionalnosti i vidim da su smireni i nastavljaju s poslom.

Preostali inspektori podrobnije će istražiti uvjete u nuklearki gdje će ostati do sutra kada im stiže smjena, a ostali će sastaviti izvještaj iz prikupljenih podataka i izvijestiti odbor agencije. Ukrajinska strana rekla je da radi na uključivanju petog reaktora, koji je isključen nakon jučerašnjih granatiranja.