IGRE BEZ GRANICA: Rusi drastično smanjuju opskrbu plinom Europi

Ruski Gazprom objavio je da drastično smanjuje opskrbu plina prema Europskoj uniji.

Izvor: Media servis

Protok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 prema Njemačkoj, koji se sada koristi sa 40 posto kapaciteta, smanjit će se na 20 posto ukupnog kapaciteta. Rusi kao razlog ističu popravak druge plinske turbine. Europska komisija u strahu da bi moglo doći do potpune obustave plina, pripremila je plan štednje o kojem će i danas razgovarati na izvnrednom sastanku europski ministri za energetiku.

Dok EU donosi pakete sankcija Rusiji, ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da nastavkom sankcija riskira katastrofalni skok cijena energenata za potrošače diljem svijeta.

Na situaciju s plinom osvrnuo se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Sve to Rusija radi namjerno kako bi Europljanima što više otežala pripremu za zimu. Ovo je otvoreni plinski rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Europe – upravo tako ga treba shvatiti. I nije ih briga što će biti s ljudima, kako će patiti – od gladi zbog blokade luka ili od zime, hladnoće i neimaštine… Ili od okupacije. To su samo različiti oblici terora.”

Unatoč prijetnjama Rusije kako će sankcije dovesti do skoka cijena energenata, a time i do teške zime za Europu, Zelenski poziva Zapad na pooštravanje mjera i prekid trgovinskih veza s Rusijom. Kako kaže – “svaka takva veza je ruski potencijalni alat pritiska”.

Dok je situacija s plinom prilično napeta, Ukrajinci se nadaju da će izvoz žita krenuti ovoga tjedna. Iz Turske, koja će biti koordinacijsko središte za izvoz, također pretpostavljaju da će sve ići po planu. Predsjednik Erdogan istaknuo je kako očekuje od Rusije i Ukrajine da poštuju ugovore koje su potpisale i postupaju sukladno obavezama.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!