O TOME SE GOVORI: Koliko sankcije ruskim sportašima pomažu u zaustavljanju rata?

Sankcije koje su uvele međunarodne organizacije ruskim i bjeloruskim sportašima i kulturnjacima, šalju jasnu poruku Moskvi i Minsku kako zapadne zemlje gledaju na rat u Ukrajini.

Izvor: Media servis

Učinak sportskih sankcija na ekonomiju i stabilnost Ruske Federacije može se na prvi pogled činiti simboličnim i trivijalnim, ali one svoj pravi smisao poprimaju tek onda kada ih gledamo iz perspektive strateške uloge sporta i važnosti sportskih uspjeha za ruski politički režim i predsjednika Vladimira Putina.

Koliko je sport bitan u demonstraciji snage i bildanju renomea Rusije kao svjetske sile, mogli smo se uvjeriti u višegodišnjoj aferi oko dopinga ruskih sportaša koji je sponzorirala, a zatim i prikrivala sama država i količini uloženog novca od strane Ruske Federacije u sportske programe nacionalnih selekcija.

Uspjesi ruskih sportaša nisu Putinu važni samo zbog pokazivanja svoje nadmoći prema vani, nego i zbog prezentacije svoje moći prema unutra – prema ruskom narodu. Stoga su državni mediji sankcije prema ruskim sportašima i protumačili kao strah ostatka svijeta od ruske dominacije u sportu: eliminacijom Rusa, sada se i drugi mogu napokon popeti na pobjedničko postolje.

Upravo iz tih razloga nije moguće, koliko se god trudili, razdvojiti rusku državnu politiku od ruskih sportaša. Svi oni koji tvrde da sport nema veze sa politikom i da su sankcije u tom smislu promašene, zaboravljaju da politika i te kako ima veze sa sportom, pogotovo ona politika kojoj sportaši prvenstveno služe kao propagandni instrument.

Da je ruska politika jedna od takvih, pokazuju između ostalog i burne reakcije ruskih sportskih dužnosnika na uvedene sankcije: one su za njih tragične i prije svega su izraz antiruskog raspoloženja zapada, koji na taj način Rusiju želi prikazati kao svjetskog autsajdera. Suspenzija ruskih sportaša od strane međunarodnih sportskih organizacija morala je negdje dotaknuti i Putina osobno. Njegova privrženost sportu i natjecanju važan je dio imidža koji je o sebi godinama stvarao u javnosti.

Odluka da mu se oduzme status počasnog predsjednika Međunarodne judo federacije, kao nositelju “crnog pojasa osmi dan” nije ga mogla ostaviti potpuno ravnodušnim. Kao ni energično izbacivanje košarkaša CSKA (Centralni Sportski Klub Armije) iz euroligaškog natjecanja ili nogometaša “zbornaja komande” iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Takvih osobnih emocija prema isključenju Rusije s ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije ruski predsjednik zasigurno nema. Ne zanoseći se mišlju da će sportske sankcije Rusiji imati presudan utjecaj na Putinovu politiku u vezi agresije na Ukrajinu, ostaje nam vjera u njihov makar mali doprinos glavnom i imperativnom cilju zbog kojega su i pokrenute – zaustavljanju rata na istoku Europe. Jer, ne postoji važniji cilj ni utrka za čovječanstvo od utrke za mirom.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!