ZASTUPNICI KREĆU NA ODMOR: Treba obojati jaja za Uskrs – vraćaju se poslu 20. travnja

Hrvatski sabor u petak će tjedan zaključiti glasovanjem o raspravljenim točkama, među kojima o novim zakonima o zaštiti zviždača i o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, nakon čega saborski zastupnici odlaze na stanku do iza Uskrsa.

Novim zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, odnosno zviždača želi se ojačati pravna zaštita zviždača i pojednostaviti postupak prijave nepravilnosti.

Zviždač će uočene nepravilnosti moći prijaviti povjerljivoj osobi na svom radnom mjestu ili izravno pučkoj pravobraniteljici. Povjerljivu osobu moraju imati svi poslodavci koji zapošljavaju više od 50 zaposlenika.

Zviždač će također imati pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti, te primarnu pravnu pomoć.

Novim zakonom o komasaciji poljoprivredno zemljište bi se okrupnilo, spojilo u veće i pravilnije cjeline u cilju da se više obrađuje, uredi komunalna mreža i imovinsko-pravni odnosi, a za što je u iduće četiri godine osigurano 313 milijuna kuna.

Zastupnici će u petak odlučiti i o prijedlogu saborskog Odbora za Ustav da oba referendumska pitanja iz Mostovih inicijativa, o ukidanju covid potvrda i stožerokracije, treba poslati na ocjenu Ustavnom sudu.

Sabor će glasati i o dva zakona koji će izbjeglicama iz ratom pogođene Ukrajine omogućiti da u Hrvatskoj ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu te prava iz sustava socijalne skrbi.

Prije glasovanja u podne predviđena su izlaganja klubova zastupnika na slobodnu temu.

Hrvatski sabor će time zaključiti 10. sjednicu započetu sredinom siječnja, u Velikom tjednu zastupnici neće zasjedati, a ponovno okupljanje planirano je za srijedu, 20. travnja, javlja HRT.