POLITIKA: Milivoj Pašiček – Samo je Milan Bandić mogao pobijediti Milana Bandića

Nikada nećemo doznati je li Milana Bandića mogao pobijediti netko od kandidata, njih čak 12, koji su poželjeli sjesti u fotelju prvog čovjeka glavnoga grada Hrvatske.

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

Bio je maratonac, na nogama od ranoga jutra do kasne večeri, i bilo bi teško s njim istrčati njegovu novu, sedmu maratonsku utrku. Uz moto “Neumoran” opet je češljao zagrebačke kvartove do i zadnje uličice. A konkurenti kao da nisu dobro čuli i zapamtili njegovu čuvenu izjavu: “Ja sam čovjek iz života, ne iz knjiga”. K tome, među trkačima je i najveći broj onih koji u dosadašnjem pohodu nisu imali neku svoju višegodišnju viziju razvoja metropole, već su se strateški opredijelili za program “Juriš na Bandića”. Uz to, među onima koji bi u gradonačelničku fotelju ima kandidata za koje u Zagrebu mnogi nisu nikada čuli, ali i onih koji nedovoljno poznaju grad kojem bi željeli biti na čelu.

Iscrpljivali su se na žičari, fontanama, maksimirskom stadionu, Gredelju, Krašogradu, spomenicima i drugim projektima koje su ocjenjivali negativno. Bavili su se uglavnom u detalje likom i djelom Milana Bandića, koncentrirani na njegov rad i pogreške u radu, kako ih oni vide, ali bez svojih rješenja problema za koje su ga prozivali. Bilo bi tako sigurno tijekom cijele kampanje da Milan Bandić nije zauvijek otišao. A svojim odlaskom čovjek kojeg su građani Zagreba šest puta birali za svog gradonačelnika mnogima od kandidata srušio je sada predizborni program “Juriš na Bandića”.

Otvorena je nova etapa lova na grad, ali kako je važno skinuti Bandića više neće biti moto i Bandić više neće biti meta. Po njemu se neće više pucati i skupljati jeftine bodove. Građane se više neće moći zabavljati objedama koje kandidati šalju aktualnom gradonačelniku. Kandidati će građanima Zagreba morati slati jasne i važne poruke što im nude i kako vide razvoj grada u svom mandatu, ako ga dobiju. A to je daleko ozbiljniji i teži posao i pitanje je tko od kandidata i koliko na tom planu može dati.

Formula svi protiv jednoga – Bandića, sada je bespredmetna i kandidati moraju biti svjesni da moraju sada navuči više rukavica jer sllijede međusobni mečevi i to bez mnogo kalkulacija. Poseban odmak morat će učiniti Tomislav Tomašević, najžešći kritičar Bandića, koji mora posve mijenjati strategiju, pa iako su si obećali čuvati leđa, teško da je moguće izbjeći obračun na ljevici između Tomaševića i SDP-ovog Joška Klisovića.

Želi li SDP ozbiljno stati iza Klisovića i gurnuti ga u drugi krug morat će ići sa sgtrategijom razotkrivanja Tomaševića. Naoko, odlaskom Bandića mogao bi profitirati HDZ-ov Davor Filipović, ali će mu sigurno dio glasova koje je uzimao Bandić oteti Vesna Škare-Ožbolt. A Filipović po mnogim ocjenama analitičara nije dovoljno jak a ni poznat da bi mogao dobiti bitku od centra prema desno, jer je tu i Mostov Zvonimir Troskot. A veliki nered mogao bi učiniti, ako se kandidira, Miroslav Škoro, koji bi zahvatio dosta iz bazena Bandićevih i HDZ-ovih birača. Potpuni “masakr” od centra preme desno mogao bi donijeti i rezultat po kojem bi u drugi krug ušla obojica lijevih kandidata – Klisović i Tomašević.

Naravno, valja računati i na to kako će cijela ekipa preostalih kandidata – Davor Nađi, Renato Petek, Mirando Mrsić, Željko Uhlir, Marina Pavković i Otto Barić uzeti ponešto glasova, a moguće je i da bude još kandidata. A cijela ekipa, ako još nije, brzo će shvatiti kako se bilo mnogo lakše obračunavati sa živim MIlanom Bandićem, nego sada kada je zauvijek otišao sa zagrebačke političke pozornice

Nakon odlaska dugovječnog zagrebačkog gradonačelnika moglo bi se i s dosta sigurnosti reći – samo je Milan Bandić mogao pobijediti Milana Bandića. A uz to “umiranje plaća sve dugove”, reće veliki Shakespeare.