NAKON ODLASKA BANDIĆA: Mijenja se tijek i način borbe za Zagreb

Odlaskom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića uvelike se mijenja tijek borbe za gradonačelničku fotelju.

Izvor: Media servis

Premijer Plenković dementirao je spekulacije da će HDZ izaći s novim kandidatom za Zagreb. Analitičar Dražen Lalić za Media servis ističe: Sada se stvari duboko mijenjaju za HDZ, a najviše bi iz ovoga mogao profitirati SDP.

Smrt Milana Bandića zasigurno će promijeniti predizbornu retoriku kandidata za gradonačeknika Zagreba. Trenutni omjer snaga u utrci za glavni gradu komentirao je za Media servis politički analitičar Dražen Lalić.

U najvećim se problemima našao HDZ. ”Postoji dvostruka linija politike, jedna je za širu javnost i u toj se politici Filipović prezentira kao snažan kandidat, ali postoji i druga linija politike” objašnjava Lalić.

‘U onoj podzemnoj liniji politike, koja je važnija i gdje se stvarno političke stvari zbivaju, tu su oni računali na Bandića da se nastavi ”business as usual”. Malo prije izbora će kritizirati Bandića, govoriti o korupciji, ali nakon izbora će zašutjeti o tome i radit će posao s njim. Sada se stvar duboko mijenja i Filipović nije adekvatan kandidat.”Premijer Andrej Plenković nagađanja o promijeni kandidata u potpunosti je demantirao.

”Nema nikakve ni trunke istine u tome da bi Hrvatska demokratska zajednica dovodila u pitanje kandidaturu Davora Filipovića koji je naš kandidat za gradonačelnika Zagreba. Ja moram priznati da je u samo dva tjedna, Davor Filipović doživio tri indikativna napada. To znači da njegova kandidatura nekome jako smeta, pa ga želi lažnim informacijama dekredibilizirati.”

Analitičar Lalić ističe kako je za tijek lokalnih izbora važno i hoće li se za gradonačelnika Zagreba kandidirati čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro. Škoro je pak za medije rekao da će s kandidatom izaći u roku od dva tjedna, a na pitanje ima li osobnih ambicija za tu poziciju, Škoro kaže: ”Svaki član Domovinskog pokreta mora imati ambiciju i volju da iziđe na izbore.”

Uz potencijalno Škoru, najviše dobiti iz novonastale političke situacije mogao bi izvući SDP, smatra Lalić.

”Kandidat SDP-a, koji nije politički anonymous kao Davor Filipović i sigurno će dio glasača, koji bi inače glasali za Bandića, glasati za SDP-ovog kandidata.”SDP-ov kandidat Joško Klisović nije bio dostupan za izjave, jer je stranka pauzirala s kampanjom kako bi izrazili poštovanje preminulom gradonačelniku. Isto je učinio i MOST, no njihov izabranik Zvonimir Troskot ipak je za Media servis komentirao nastavak kampanje.

”Što se tiče kampanje ona se neće puno mijenjati iz razloga što ni do sada ona nije bila bazirana na napadima na gospodina Bandića. Tako da što se tiče naše strategije i naše kompanija, ona će ići u onom smjeru koji smo postavljali i do sada.””Bandić je 20 godina bio gradonačelnik Zagreba i to je nešto što ulazi u povijest zagrebačke politike” istaknuo je Troskot.

Ipak, na pitanje treba li najdugovječniji političar Zagreba dobiti spomen obilježje u glavnom gradu, kandidat MOST-a odbija konkretno odgovoriti.

”Pa mislim da sad nije vrijeme za razgovor o tome, da nas čekaju stvarni problemi koje ćemo morati rješavati, a o spomenicima i ulicama ćemo moći eventualno razgovarati kada za to dođe vrijeme.”

Sličan je odgovor dao i kandidat HNS Željko Uhlir: ”Mislim da ovo nije trenutak u kojem bi se o tome govorilo. Postoje velike kontroverze oko njegovog životnog puta i ovog trenutka mislim da to nije tema.”

Nezvisna kandidatkinja Vesna Škare-Ožbolt rekla je pak da je ona uvijek isticala kako je Bandić napravio i dobrih stvari za Zagreb te, s obzirom na to da većina bivših gradonačelnika imaju neko spomen obilježje, da bi ga trebao dobiti i Bandić.

Zamjenica pokojnoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević otkrila je da prvi radni dan bez Bandića prolazi u obavljanju svih poslova koji su na dnevnom redu, ali da na red nije došlo pitanje tko će preuzeti vodstvo Stranke rada i solidarnosti i hoće li imati kandidata za lokalne izbore.

”O tim ćemo stvarima razgovarati tek nakon komemoracije i pogreba, ali ono što je također važno. odnosno najvažnije, nakon podjele radnih zadataka ovdje u Gradskoj upravi, stranka može biti tek pod B.””Stranka će uvijek nositi ime Milana Bandića” zaključila je Pavičić Vukičević.