DILJEM EUROPE: Obilježava se Međunarodni dan sjećanja na holokaust

Diljem Europe obilježava se Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Izvor: Media servis

​Povodom sjećanja na žrtve holokausta, danas će kod spomenika Mojsiju na groblju Mirogoj, članovi državnog vrha, ali i oporbe, položiti vijence i zapaliti svijeće.

U najnovijem broju magazina Globusa, Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, komentirao je, između ostalog i Zakon o zabrani pozdrava “Za dom spremni”.

Kraus, s kojim je razgovarao Boris Orešić, tvrdi kako donošenje zakona kojim bi se kažnjavalo javno korištenje ustaških simbola i pozdrava, nije samo pitanje osuđivanja ustaškog režima.

“Kraus se nada da o tome nema diskusije, ali smatra da bi se takvim postupkom konačno skinula ljaga koju nosimo godinama, igrajući se s ustaškim simbolima i osjećajima još malo preživjelih žrtava rasnih zakona Nezavisne Države Hrvatske kao i nekolicinu preživjelih iz koncentracijskih logora. Kraus smatra i da nisu isto žrtve rasnih zakona i političke žrtve”, kaže Orešić.