BORIS MILOŠEVIĆ: Ne može Za dom spremni u Thompsonovoj pjesmi ne biti govor mržnje

„Ne može Za dom spremni biti govor mržnje, a u toj pjesmi (Bojna Čavoglave) da ne bude govor iz mržnje..”, rekao je među ostalim, gostujući na N1 Televiziji Boris Milošević, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

“Zar se zaboravlja da je riječ o pjevaču koji je javno izražavao simpatije prema NDH i Paveliću, koji je pjevao o Jasenovcu i Gradišci Staroj?”, aludirao je predsjednik SNV-a na Marka Perkovića Thompsona, piše N1.

Uz to, pojedini političari iz struktura državnih vlasti, kako navode, dotičnu pjesmu, odnosno „Bojnu Čavoglave”, doživljavaju kao „nacionalnu budnicu”.

„Pitao bih preživjele iz Jasenovca ili kozaračku djecu koju je od smrti svojom akcijom spasila Diana Budisavljević, da li i oni tu pjesmu doživljavaju kao budnicu. Kako se oni osjećaju kad čuju tu pjesmu?” – naglašava Milošević.

„Država ne šalje jasne i nedvosmislene poruke prema tim pojavama. Imamo situaciju da se na stadionima stalno čuju povici mržnje: ‘Ubij Srbina!’ Ali, ne samo to, nego i: ‘Ubij tovara!’”, podsjeća Milošević.

Više i nema nogometne utakmice s koje se u izvještaju ne piše o takvim ispadima, o ustaškom slovu „u” i sličnom, kaže.  I dok je Kazneni zakon o tim stvarima jasan, reakcija društva ili države baš i nije, smatra.

„Kad je utakmica prekinuta? Da li komentator u živom prijenosu upozori na to, smanji ton? Toga nema. Da li političari koji idu na utakmice odu s utakmice ili na bilo koji način pokažu neslaganje bilo kakve vrste na te poruke? Ne. Mi smo takve stvari prihvatili kao dio navijačkog folklora, a na grafite na ulicama smo oguglali”, kazao je Milošević.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!