LIGA PRVAKA: Užareni i kalkulatori – koliko bi Dinamo mogao zaraditi?

Prije važne zagrebačke utakmice četvrtog kola u skupini C Lige prvaka između Dinama i Šahtara, domaći se mediji ne bave toliko nogometnim analizama, koliko zbrajanjem milijuna eura koje su Modri zaradili u Ligi prvaka ove sezone.

Izvor: Media servis

Kada su precizno zbrojili sve što se dalo zbrojiti, brojčanik se zaustavio na nevjerojatnih 28,6 milijuna eura, koliko je Dinamo zasluženo “uzeo” iz nikad bogatijeg UEFA-inog nagradnog fonda od dvije milijarde eura.

Usporedbe radi, prošle je sezone uspjeh u Europskoj ligi maksimirsku blagajnu obogatio za 17 milijuna eura, a najveći transfer u povijesti kluba, onaj Marka Pjace iz 2017., iznosio je 23 milijuna eura.

Kako je zbrajanje milijuna očito zarazna radnja, priča se o rekordnoj zaradi hrvatskog prvaka nije ovdje zaustavila, nego je nastavak zbrajanja još uvijek nezarađenih milijuna s već zarađenima, probio brojku od 30 milijuna (kada dosad zarađenih 28,6 milijuna povećate za 2,7 milijuna koliko iznosi UEFA-ina nagrada za zagrebačku pobjedu protiv Šahtara). Ali ni to nije sve! S tom pobjedom, i pobjedom Guardiolinog Cityja nad Šahtarom i Atalantom, Dinamo će, kažu euforični matematičari, uprihoditi novih 9,5 milijuna eura za plasman u osminu finala Lige prvaka, i eto nas začas na okrugloj brojci od 40 milijuna eura.

Tu su se užareni kalkulatori ipak ugasili: da li zbog okrugle brojke koja se lako pamti, ili zbog toga što baterije valja čuvati za nastavak zbrajanja novih milijuna u proljeće, teško je reći. Dalje od 40 milijuna zasad nitko nije išao. I dok mediji u potrazi za ciframa koje golicaju ljudsku maštu imaju pravo zbrajati milijune koji su još uvijek “na grani” s onim stvarno zarađenim, i maksimirsku utakmicu sa Šahtarom proglasiti “najskupljom utakmicom u povijesti Dinama”, dotle Nenad Bjelica i njegov stožer čvrsto stoje na zemlji i znaju da u nogometu ne postoje unaprijed upisani bodovi, niti u domaćem prvenstvu u kojem dominiraju, a kamoli u Ligi prvaka.

Koliko je Dinamo u ovom trenutku stvarno “težak”, ne računa se u milijunima eura, nego u realnoj snazi i karakteru modre momčadi pokazanoj na travnjaku u teškim utakmicama kakva je i ova sa Šahtarom. Rudari iz Ukrajine, valjda je to svima jasno, dolaze u Zagreb po tri boda, po europsko proljeće u Ligi prvaka i jedno je sigurno: na Maksimiru se igra jedna potpuno nova, drugačija utakmica od one u Harkivu, ali isto tako utakmica u kojoj će se puno toga pitati momke u modrim dresovima.

Računaju gosti prije svega na lucidnost i iskustvo svojih brojnih Brazilaca kao prevagu, na teške noge igrača Dinama koji do sada, kao startni autsajderi u skupini nisu imali što izgubiti. Teško da računaju na tako veliku snagu sinergije Dinamovih jedanaest igrača na terenu i onog “dvanaestog igrača” na tribinama (“plavi pakao”), snagu koja je onako moćno pregazila Atalantu.

Čeka nas sasvim sigurno jedna zahtjevna utakmica u svakom pogledu, jedna od onih utakmica u kojima su svi rezultatski ishodi podjednako u igri, u kojima nije moguće ništa unaprijed zaračunati, osim pune neizvjesnosti i još punijih maksimirskih tribina.