U MIROVINU IPAK SA 65: Reforma je na stolu i sve su opcije otvorene – kaže Kuščević

Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je da su sve opcije u pregovorima sa sindikatima o mirovinskoj reformi moguće pa i odustajanje od dobne granice za umirovljenje. Kuščević se osvrnuo i na stanje u stranci te zahtjeve Milana Bandića.

Izvor: Media servis

Uoči sjednice vlade ministar Lovro Kuščević na pitanje novinara osvrnuo se na stanje u HDZ-u, nove optužbe koje dolaze iz dijela stranke, snosili li Robert Kopal odgovornost i ako ne tko je odgovoran. “Pa slažem se da nije potrebno izlaziti s nikakvim optužbama i zaključcima dok se ne napravi ozbiljna raščlamba i donese utemeljeni zaključak. Ne bi prejudicirao mjere. Kada se napravi raščlamba odlučit će se kakvu sankciju netko zaslužuje.”

Za koga Milan Bandić napada ministricu Divjak i je li u redu da tako proziva partnera… “To bi trebalo pitati gospodina Bandića. U politici i ljubavi je sve dozvoljeno.”

Kuščević je o provjeri potpisa za sindikalni referendum rekao da će se u to ići ako to zatraži Sabor.

Hoće li vlada ići u pregovore sa sindikatima? “Pa mislim da- da. Mi smo o tome razgovarali na koalicijskim sastancima. Želja nam je da se sa sindikatima napravi dijalog jer bila bi šteta da se cijela reforma povuče. Ja se nadam da hoće pregovarati jer bi pokazali pravu volju da se problem riješi i dokazali da razlog ovom referendumu nije bilo politikantstvo.”

Znači li to da vlada odustaje od dobne granice od 67 godina za umirovljenje i što je sve na stolu u pregovorima.

“Vjerujem da će se naći sa sindikatima i pokušati naći rješenje koje će zadovoljiti obje strane. Ako je cijela reforma na stolu onda su sve opcije otvorene.”

Kuščević je branio kolegu Pavića izrazivši nadu da će sindikati biti otvoreniji za za dogovor, a na tvrdnju da je nastupao ultimativno i treba li podnijeti ostavku ako pregovori propadnu.

“Pa evo nadajmo se da će ovaj puta razgovori ići u boljem, prijateljskom i mekšem tonu. Ministar Pavić je napravio dobru reformu koja jamči održivost sustava i veće reforme i zbog njega smo ostvarili dobe rezultate rejtinga.”