POLITIKA: Tihomir Dujmović – Iznad svega debakl politike Andreja Plenkovića!

tihomir dujmović

Piše: Tihomir Dujmović

Svi su drugi zaključci sporedni i zapravo su izvedenica jednog konzekventnog poraza. To je jedini pravi zaključak izbora za europski parlament kojeg mediji odani Plenkoviću kao japanske kamikaze, guraju pod tepih razvodnjavajući ekstrakt pune istine.

Jer i sjajan rezultat suverenista i solidan rezultat neovisnih, možda ponajviše spektakl koji je priredio Mislav Kolakušić, sve su to teški porazi jedne politike koju personalizira čelnik današnjeg kako mu tepa ministar Božinović „transformacijskog HDZ-a“. Transformirajući HDZ ne čak niti u SDP nego ideološki zapravo u HNS, Plenković ga vodi u propast i njegova vojska pruža jasan otpor putu u kolektivno političko samoubojstvo.

Suverenistički glasovi su naime stari HDZ-ovi glasovi, isto vrijedi i za Neovisne. U širem kontekstu gledajući i Mostovi glasovi bi u slučaju „normalnog“ HDZ-a išli na tu stranu, a u istom dahu valja dodati kako je bilo mimo svake pameti „izgubiti“ Marijanu Petir zato jer ju se htijelo poniziti ultimatumom da će koalicije biti samo ako uđe u HDZ! Sve je to ceh jedne bestijalno arogantne politike koja je zapravo doživjela veći poraz od nominalnog. Jer da su Suverenisti, Neovisni i Petirka išli zajedno, Plenkovićev HDZ bi se sveo na 2 mandata! A to bi bilo više od poraza! I samo je taština na desnici spriječila takav scenarij!

S druge strane, otvorio se jo jedan front. Naime, nakon 20 godina neviđene korupcije i opće pljačke, Plenković ne samo da kad je došao na vlast nije začeprkao po primjerice HNS-ovim, naročito Vrdoljakovim aferama o kojima je i jedan Čačić govorio kao o milenijskoj pljačci, nego ga je uzeo u koaliciju, samim tim i u svojevrsnu zaštitu. Gotovo tri godine pravosuđe tobože nije u stanju riješiti čak niti aferu „dnevnice“, da bi se pokazalo da u tom sadizmu nepravde Plenković nema nikakve zadrške da mu glavni akter te afere, Saucha , bude joker za aktualnu parlamentarnu većinu.

U takvoj Hrvatskoj, eksplozija nezadovoljstva se morala dogoditi. I dogodio se Mislav Kolakušić, kao što se prije par godina dogodio Most. Vapaj naroda za pravednim uređenjem, istinskom pravnom državom i još istinskijim prijezirom prema ljudima koji na ovakav način vladaju zemljom.

Plenkovića je ostavio HDZ na terenu i to je zapravo najbolja vijest jer pokazuje ono što uporno ističem, da je naime taj naš „običan“ svijet bez obzira na medijsku okupaciju, svijet koji razabire dobro od zla i da je u HDZ redovito problem u elitama koje vladaju, a ne u članstvu koje je postojano, tođmanovsko i hrvatsko.

Srce današnjeg HDZ-ovog problema osim u fatalnoj Plenkovićevoj politici, leži u neodlučnosti, ustrašenosti i kukavičluku njihovih potencijalnih novih lidera. Dan nakon poraza nitko se nije oglasio premda „teren“ čeka glas novih lidera. Zato se na terenu ponovo pozitivno šapuće ime Tomislava Karamarka u prvom redu stoga jer je Plenković doslovno prepolovio broj glasova koje je u zadnjim izborima Karamarkov HDZ osvojio. Žalosno je gledati galeriju HDZ-ovih likova od kojih nitko nema hrabrosti barem parafrazirati Plenkovića i reći mu u lice da HDZ ne može biti taocem jednog čovjeka. Time riskiraju da stvore vrijeme da se na desnici formira jedna platforma koja da je jučer izašla na scenu već bi izmicala pobjedničko postolje HDZ-u.

Suverenisti, Neovisni, Marijana Petir i Most, stranke koje spadaju u desni spektar ukupno su dobili 21,97 posto glasova! Pola posto manje od HDZ-a! Ne promjeni li Plenkovićev HDZ pravac ništa ga od poraza na parlamentarnim izborima ne može spasiti. Ne njega, jer u njegovoj karijeri, ovo je tek zimsko ferje koje provodi u zavičaju, Bruxelles je naime njegovo prirodno stanište, već poraz HDZ-a. I to velikog i sramnog poraza od kojeg će se teško oporaviti pogotovo ako desnica ujedinjavanjem formira respektabilnu opciju!

Prije izbora sam u Bujici rekao da desnica mora ići zajedno jer je to pitanje gole matematike. No,respektirao sam razloge zbog kojih su Neovisni na kraju ipak odlućili ići samostalno, u prvom redu zato jer sam bio uvjeren da će sami osvojiti jedno mjesto i da u sinergiji ne bi bilo osobitih učinaka. Da su prešli prag, tako bi i bilo. No,matematika je ipak pobijedila i to se pokazalo kao pogrješka. No, ako se stare pogrješke ne mogu ispraviti, evo prilike da se bar ne ponavljaju. Poziv koji je Ruža Tomašić uputila desnici još u pobjedničkoj večeri ovaj puta se ne smije ignorirati i do parlamentarnih izbora će biti nužno sjesti i na desnici i dogovoriti zajednički nastup. To više nije pitanje političkih taština, to je sada pitanje stvarnih hrvatskih nacionalnih interesa.

I least but not last: ankete. Već godinama plediram da se po modelu Galupovog instituta formira jedan sličan institut u Hrvatskoj kojem bi bilo dopušteno, pače, koji bi bio ovlašten znanstveno se baviti istraživanjima i analizama, statistikama i predviđanjima rezultata izbora. To bi bila jedina brana ovoj poplavi medijskih manipulacija koje se vrše putem anketa. Osim „2×1 komunikacije“, nitko primjerice nije pogodio uzlet SDP-a. Nitko. Pa kakve su to agencije koje nisu bile u stanju niti to pogoditi?

To budi sumnju nisu li tvrtke koje su producirale anketne rezultate u nekoj drugoj matematici rušile mjesecima rejting SDP-u jer se pokazalo da taj rejting uopće nije srušen! Jesu li rušile rejting kao dio specijalne operacije rušenja Bernardića sa čela SDP-a, kako bi se formiralo vodstvo spremno za koaliranje sa Plenkovičem, danas je posve realno pitanje! S druge strane pokazalo se da nema agencije za istraživanje tržišta koje je pogodilo ne samo rast SDP-a, nego niti fenomenalan rezultat Kolakušića, kao niti gubitak Mosta i sjajan rezultat Suverenista.

Niti jedna agencija osim „2×1 komunikacije“ nije pogodila niti broj mandata HDZ-a! Što ste onda uopće pogodili? Ništa, ali to nije niti bio cilj. Očiti je cilj bio manipulirati javnost , jer se drugi zaključak jednostavno ne nameće.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/tihomir.dujmovic.9/posts/659357341210329″ bottom=”30″]