5700 HRVATSKIH LIJEČNIKA: Ministarstvo do danas nije riješilo nijedan naš zahtjev

Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika na današnjoj konferenciji za medije najavit će daljnje korake djelovanja zbog općeg nezadovoljstva liječnika stanjem u hrvatskom zdravstvu.

Naime, nedavno je provedena anketa u kojoj je sudjelovalo 5700 liječnika iz cijele Hrvatske, od kojih je 97 posto iskazalo nezadovoljstvo svojim radnopravnim statusom. Ministar zdravstva Vili Beroš je s liječničkim udrugama u kolovozu prošle godine dogovorio rješavanje gorućih problema liječnika te obećao rokove za njihovo rješavanje:

• priznavanje reprezentativnosti Hrvatskom liječničkom sindikatu – do 31. 10. 2022.

• izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10%

• donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora

• usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima

• ukidanje postojećih “robovlasničkih” ugovora za liječnike specijalizante.

​Ljječničke udruge napominju da, s iznimkom reprezentativnosti, Ministarstvo zdravstva do danas u obećanom roku nije riješilo nijedan zahtjev hrvatskih liječnika.

– Proteklih tjedana proveli smo anketu među hrvatskim liječnicima koja je pokazala ogromno nezadovoljstvo, rekla je Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Istaknula je da su 2. kolovoza 2022. krovne liječničke udruge održale sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošom.

– Ministar Beroš je prihvatio naše zahtjeve, obećao izvršavanje i postavljeni su rokovi. Politika je nešto s nama dogovorila i nešto nije ispunila, istaknula Čulinović Čaić. – Vidimo se 18. ožujka na Markovom trgu, naglasila je Čulinović Čaić, najavljujući prosvjed.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić rekao je da su hrvatski liječnici imali puno strpljenja, ali da su sada stjerani u kut.

– Liječnicima je dosta sudjelovanja u radnim skupinama u kojima se ništa ne rješava, dosta nam je dijaloga, želimo konkretna rješenja za sustav, pacijente i spas zdravstva. 18. ožujka na Markovom trgu uz hrvatske liječnike, uvjeren sam, bit će i pacijenti, ali i svi građani koje žele sačuvati naš zdravstveni sustav, istaknuo je.Za lošu strategiju nije kriva vojska, rekla je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić pozvavši sve kolege da ih pridruže u prosvjednim aktivnostima koje pripremaju.

Mirjana Livojević iz Inicijative mladih liječnika rekla je da se zadnjih sedam godina bore da se ukinu robovlasnički ugovori.