32. GODIŠNJICA STRADANJA: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Hrvatska obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. U grad na Dunavu stigli su i još stižu brojni građani kako bi se kroz Kolonu sjećanja poklonili žrtvi heroja koji su 87 dana branili Vukovar i brojnim poginulim civilima.

Izvor: Media servis

Obilježavanju Dana sjećanja priključit će se i predsjednici Republike, Vlade i Sabora, a ono će krenuti od Nacionalne memorijalne bolnice “dr. Juraj Njavro”. Na čelu Kolone sjećanja, zajedno s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga, bit će branitelji Vukovara kao i članovi obitelji poginulih, nestalih i ubijenih branitelja.

Krajnji cilj bit će Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata. Oko podneva tamo će se kod spomen-obilježja odati počast žrtvama i položiti vijenci. Što se tiče Škabrnje, izaslanstvo Vlade će predvoditi potpredsjednik Vlade Oleg Butković, a s njim će biti i ministri Ivan Malenica, Šime Erlić i Radovan Fuchs.

Ove godine u Vukovaru, a ni u Škabrnji neće biti predstavnika SDSS-a, koji ni jučer nisu tradicionalno bacili vijenac u Dunav. Takvu odluku donijeli su nakon najave Domovinskog pokreta da će formirati ‘živi zid‘ i zaustaviti ih u nakani da se dan uoči Dana sjećanja približe Dunavu. Potpredsjednica Vlade iz SDSS-a Anja Šimpraga

‘‘Ne možemo i ne trebamo biti zato što se našu potrebu i želju za iskazivanjem pijeteta prema žrtvama i naše poticanje pomirenja među živima pretvara u povod za fizičko sukobljavanje. Ne možemo i ne trebamo zbog toga što želimo, koliko je to moguće, sačuvati dostojanstvo vukovarske i škabrnjske komemoracije, ali samim tim i naše dostojanstvo‘‘.

I dok će tisuće tijekom dana pohoditi Vukovar i Škabrnju, mnogi lokalni čelnici i drugi građani već su jučer obišli gradska groblja i odali počast poginulim i nestalim braniteljima i civilima.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!