SLAVEN LETICA: Ideja o fašističkoj Velikoj Italiji, naravno, još uvijek je živa

Podijelite članak

Ideja o fašističkoj Velikoj Italiji, naravno, još uvijek je živa: u malom dijelu talijanske javnosti, ali i u – Europskom parlamentu! – zaključuje Slaven Letica, naš poznati politički analitičar, nakon govora predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, koji je svojatao dijelove Hrvatske rekavši: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!”

Ovako Letica piše na Facebooku:

Vidim da saborski zastupnik i glasnogovornik talijanske manjine u Hrvatskoj Furio Radin sebe samoga i hrvatsku javnost pokušava uvjeriti kako je osvetnički bojni (!) profašistički (!) usklik predsjednika Europskog parlamenta, Talijana Antonija Tajanija “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!” manje-više nevažni „incident“ o kojem u Italiji nitko ništa ne zna i da uopće „ne postoji kao tema“.

To, dakako, nije točno!

Prije tri dana, 8. veljače 2019. veliki prijatelj naše zemlje, iznimno mudar mladi čovjek i uvjereni zagovornik dobrosusjedskih odnosa Italije i Hrvatske, ali i Italije i njenih drugih susjeda, Cristiano Pambianchi na svom je spomenarskom profilu najavio prikazivanje pro-fašističkog revizionističkog filma dvosmislenog naslova „Crvena Istra“ (Rosso Istria – Red Istria).

Film je prikazan na talijanskoj državnoj televiziji RAI. Kako ga nisam gledao, pokušati ću amaterski prevesti ono što je o njemu napisao Cristiano:

„Večeras će u Italiji na RAI 3 biti sramota. Film o čistom povijesnom revizionizam gdje su dobri nacisti i fašisti i loši partizani nacionalnog oslobodilačke pokreta od strane nacističkog nacista-fašista.

Prije svega došla je rasistička i nasilna rasistička politika Mussolinijevih fašista koji je donio rat tamo gdje ga nije bilo (Jugoslavija). Prisilna talijanizacija Istre i Dalmacije s etničkim čišćenjem u elementa: spaljivanje sela, ubojstva civila, tjeranje stanovništva u koncentracijske logore, kao što je bio onaj na Rabu. U tim su logorima umrle stotine ljudi, uključujući i mnogo djece.
Svaka akcija ima za rezultat sličnu reakciju.

Nacizam i fašizam su pobijeđeni, iako se to ne vidi iz filma „Crvena Istra“. Govoriti o dalmatinskom i istarskom egzodusu bez tog šireg povijesnog konteksta znači negaciju talijanske fašističke zločinačke politike. To je povijesni revizionizam, poricanje, djelomično, lažno i licemjerno sjećanje. Posljednja poruka: ovaj film je propaganda. Točka!“

Mi Hrvati-Dalmatinci i Hrvati-Istrani baštinimo sjećanje na talijanski fašizam, okupaciju i zločine počinjenje u ima ondašnjih inačica pozdrava sadašnjeg predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!”

Kako je predsjednik EP-a dio stranačke „obitelji“ kojoj pripada Hrvatska demokratska zajednica, a Andrej Plenković je njegov osobni frend (vidi fotke, ali i izjave Andreja Plenkovića), bilo bi logično očekivati da zastupnici te stranke pokrenu inicijativu za njegov opoziv. Dakako uz potporu ostalih hrvatskih, ali i slovenskih, pa i drugih zastupnika Europskog parlamenta koji znaju da se fašizam i nacizam razvijaju kapilarno.

Komentiraj