NOVO ISTRAŽIVANJE: Grabar Kitarović i Zoran Milanović ulaze u drugi krug za Pantovčak!

Podijelite članak

Iako aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stoji najbolje u najnovijem istraživanju CRO Demoskop koje je za RTL provela agencija Promocija plus, Zoranu Milanoviću raste popularnost, pa bi se da su sada izbori, išlo u drugi krug.

Grabar Kitarović, kako objavljuje RTL,  izabralo bi najviše ispitanika, njih 38 posto, a potpora joj je od kraja godine pala za 3 posto.

Kao nezavisni kandidat, drugi je izbor bivši šef SDP-a Zoran Milanović, iako još nije odlučio hoće li u tu bitku, uživa potporu od 17,6 posto.

Porasla je potpora i bivšoj šefici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliji Orešković i to na  nezanemarivih 12 posto, dok čelnik Živog zida Ivan Sinčić bilježi pad i sada je na 7,9 posto.

Mostovac Božo Petrov nije odbacio mogućnost kandidature, potpora mu je nešto narasla te je sada na 6,2 posto. Milan Bandić po istraživanju ima tek 4,5 posto.

Bruna Esih, mogući kandidat desnice nezadovoljne zbog poteza aktualne predsjednice, je nešto iznad četiri posto.

Grabar-Kitarović bi zaokružilo 82 posto birača HDZ-a, a HDZ-ovci koji bi ipak odabrali Esih (1,8%) na razini su statističke pogreške. Na istoj razini, ali potpuno nevjerojatno, čak je više HDZ-ovaca koji bi odabrali Milanovića (2,9%). Bivši MOST-ovac Marko Vučetić nema ni dva posto, a znamo da je jedini od svih ovih kandidata i najavio kandidaturu.

Pobjednika bi donio tek drugi krug, a istraživanje pokazuje kako bi to bila Grabar-Kitarović. Iako aktualna predsjednica bilježi pad u odnosu na prošlogodišnji prosinac Grabar-Kitarović, prema rezultatima istraživanja, pobjeđuje Milanovića. Ona je na 54,6 posto, dok je Milanović na 37,9 posto. Radi se o značajnoj potpori budući da Milanović uopće nije u politici, no pitanje je kako bi i u kojem trenutku kandidatura, a onda i kampanja utjecala na njegov rejting.

Birači Živog zida su podjeljeni, a Most i Neovisni za Hrvatsku skloniji su Grabar-Kitarović. HNS-ovci trostruko češće biraju bivšeg partnera (Zoran Milanović) nego kandidatkinju sadašnjeg partnera (Kolinda Grabar-Kitarović).

 

Komentiraj