LIJEČNICI UPOZORAVAJU: Ne koristite alu-folije u pripremi hrane – opasnost od osteoporoze i Alzheimera!

Podijelite članak

aluminijska folija, hrana

Ljudsko tijelo može se uspješno nositi s malim količinama metala, no kada ga izložite hrani kuhanoj u kiselim, tekućim otopinama uz dodatak začina, nastaje problem.

Alu-folija se u domaćinstvu koristi već dugo vremena, što ne čudi, jer je na više načina, prikladna za uporabu u različite svrhe. Često se upotrebljava za pokrivanje već pripremljenih jela ili hrane kod pečenja.

No, istraživači privatnog Američkog veleučilišta u Sharjahu, Ujedinjeni Arapski Emirati, objavili su studiju kojom dokazuju da se uporabom alu-folije u pripremi hrane, može opasno narušiti ljudsko zdravlje.

Nadalje, upozoravaju da komad mesa koji je pripreman u foliji sadrži do 400 miligrama metala, dok je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, dnevni dopušteni unos samo 40 miligrama.

Liječnici Fathia Mohammed i Essam Zubaidy, ukazuju i na činjenicu da je uporaba alu-folije, kod pripreme hrane, povezana s osteoporozom i Alzheimerom, a strahuju i od mogućnosti trajnog oštećenja pluća.

Studija pokazuje da hrana kuhana u soku od limuna ili umaku od rajčice, apsorbira najviše metala iz aluminijske folije, a dodatnim se začinima još i povećava. Ona pripremljena u alkoholu ili samo posoljena, ne apsorbira toliko.

Komentiraj