IZ SABORA: Zastupnici o novčanom kažnjavanju zastupnika

Podijelite članak

sabor, novo

Sabor sjednicu nastavlja dopunama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika koje je predložio Most, a po kojima bi se neopravdani izostanak sa glasovanja kažnjavao umanjivanjem zastupničkog paušala za oko 500 kuna.

Oporba je taj prijedlog na raspravi po Odborima oštro kritizirala. Most-ov Miroslav Šimić i SDP-ov Tomislav Saucha.

“Ovaj zakon nije predložen da bi se tjeralo zastupnike oporbe da glasuju oni mogu i dalje koristiti svoje legitimno pravo da ruše kvorum radi se o tome da se očekuje od zastupnika da na dan glasovanja budu u Saboru”, rekao je Šimić.

“Vjerojatno bi bilo da sjednem tu u kafić. Ako se se zato donosi jedan zakon samo da bi vi mogli provesti jedno od obećanja da ste natjerali zastupnike da budu na dan glasovanja u Saboru svaka vam čast”, rekao je Saucha, a prenosi Media servis.

MOST-ov Robert Podolnjak.”Ostavljamo otvorenim pitanje na koji način sankcionirati. Je li bismo željeli propisati da zastupnici budu u određene dane u parlamentu kada se glasuje ili bismo željeli osigurati da oni glasuju kao što je to u nizu drugih parlamenata”, kazao je Robert Podolnjak.

Oporbi je sporno što se već dva tjedna raspravlja o temama od marginalnog interesa za život građana, osim ovršnog zakona.

SDP-ov Peđa Grbin.”Ovo je jedan igrokaz, vrijeđanje zdravog razuma i nadam se da će Vlada RH napokon početi raditi i u saborsku proceduru uključivati zakone koji imaju smisla. Umjesto da se bavimo poreznom reformom io tome kolika će biti plaća hrvatskih građana. Mi se bavimo kaznom od 500 kuna. Meni je ovo smiješno, da ne kažem tragično”, dodaje Peđa Grbin.

Komentiraj