67 JE PREVIŠE: Potpisa za referendum je dovoljno – Vlada će obavijestiti Sabor

Podijelite članak

Među brojnim točkama dnevnog reda, na današnjoj sjedinci Vlade naći će se izvješće o prikupljenim potpisima Građanska inicijative “67 je previše” za pokretanje referenduma kako bi se izmijenio Zakon o mirovinskom osiguranju.

Prema najavi premijera Plenkovića, inicijativa je prikupila dovoljno potpisa.

Ministar uprave Ivan Malenica predstavit će Izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa iz svibnja kojim je Građanska inicijativa „67 je previše“ tražila raspisivanje referenduma o promjeni Zakona o mirovinskom osiguranju.

Premijer Andrej Plenković:

“Prema informacijama koje smo na užem kabinetu dobili od ministra uprave na užem kabinetu, prema metodologiji statističkog uzroka, čini se da je prikupljeno dovoljan broj potpisa. Naš je zadatak da o procijenjenom broju potpisa obavijestimo Hrvatski sabor…”

Premijer je dodao da je reforma korisna jer su mirovine veće, a mirovinski sustav održiv. Podsjetio je da je pomicanje granice umirovljenja na 67 godina prijedlog SDP-a. A iako je novi resorni ministar Josip Aladrović nakon stupanja na dužnost pozvao sindikate na dijalog, oni su poručili da je za to prekasno. Tvrde da su prikupili gotovo 750 tisuća potpisa i ne odustaju od svojih zahtjeva.

Neke od njih za Media servis je izdvojio sindikalist Krešimir Sever.

“Da se vrati dob za stjecanja prava na starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina starosti, da se umanji penalizacija, odnosno kažnjavanje za prijevremeno umirovljenje, jednako tako da se produži ono prijelazno razdoblje za izjednačavanje žena i muškaraca na 65 godina starosti za stjecanje prava za starosnu mirovinu…”

Među zanimljivijim točkama dnevnog redu su i Nacrti prijedloga zakona o zaštiti zraka, o klimatskim promjenama i zaštiti ozonskog sloja te Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata.

Komentiraj