PAVLE PAVLOVIĆ: Plenkoviću, eto Mite – ima za vas ploveću “pisaniju”

Srećom da se osamdeset posto veselih putnika na palubi najpoznatijeg turističkog broda Srednjeg Jadrana ne kuži u hrvatski jezik, piše naš kolega koji godinama skenira sve što mu oči vide u Makarskoj i oko nje.

Još bolje bi za mir u Lijepoj našoj bilo da su slova na ovom mamutskom plovećem političkom transparentu pisana ćirilicom. Tek tada ovi što uživaju u vinu, ribi i plavetnilu ljetovanja nezaborava ne bi prepoznali čak ni slova.

Ovako na ustaljenom kursu plovidbe, Makarska- Tučepi-Brač-Hvar-Korčula i curik, sve je manje onih što mogu razumjeti poruke sa pramca bijelog Makarskog Jadrana. Jer, siromašnih je sve više i more je za njih samo mislena imenica.

Ranije sam godinama s nestrpljenjem, kao i ovog sumraka u pitoreksnoj Maloj Dubi na Makarskoj rivijeri, očekivao veselu glazbu koja uvijek odjekuje sa paluba lađe kapetana Mite.

Od danas ću se držati podalje obale, jer nikada ne znaš koje službe rade. Još će pomisliti da plješćem porukama starog morskog vuka.

Čak ne smijem ni uzviknuti, iako mi to srce i duša žele – Plenkoviću eto ti Mite. Pa, ti, premijeru, vidi što ćeš?

Ne smijem, zapravo, ni da pitam što je jednog od najagilnijih turističkih djelatnika Dalmacije nagnalo na ovu čudnu pisaniju. (pogledajte na brodu)

Komentiraj