SPLITSKI VIJEĆNIK O NASILJU: “Delije drage, sada bre pričajte kakvo je more u februaru”

Uz sve moguće osude huliganskih ispada u Splitu, kada su napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde, postoje i oni poput Martina Pauka, splitskog gradskog vijećnika iz redova stranke Neovisni za Hrvatsku, koji o svemu ima svoje mišljenje.

Podsjetimo, riječ je o mladom političaru koji se već “proslavio” kada je rekao kako bi se “protiv migranata borio bodljikavom žicom i mitraljeskim gnijezdima”, a u siječnju je izvrijeđao Armadu i Riječane, o čemu se oglasio i  Hrvatski nogometni savez, jer je on i nogometni sudac.

U svom podužem statusu na Facebooku tvrdi kako su vaterpolisti Crvene zvezde provocirali. Ovako piše Pauk:

[ “DAJ DVE KOMBINOVANE ZA USTAŠE U ĆOŠKU” – poučna priča]

“U svjetlu današnjih događaja na splitskoj Rivi, dijelim jedno drugačije iskustvo, priču splitskih vaterpolista u Beogradu.

Prijatelj s faksa, koji je igrao u više splitskih vaterpolo klubova, jednom je s momčadi otišao na gostovanje u Beograd. Budući da su stigli ujutro imali su cijeli dan za razgledavanje grada i ručak prije večernje utakmice.

Naši vaterpolisti bili su svjesni situacije i učinili sve da izbjegnu bilo kakav konflikt ili provokaciju – u hotelu su ostavili trenirke su klupskim grbom, obukli se u civilnu odjeću i mirno, bez provociranja prošetali gradom. Nakon razgledavanja stiglo je vrijeme ručka te su otišli u pizzeriju, nastojeći držati ‘low profile’ i uklopiti se u okolinu.

Bili su pristojni do te mjere da su se prilagodili domaćinu te su se prije samog ulaska u pizzeriji dogovorili da neće glasno pričati, a kad konobar dođe po narudžbu – naručit će na srpskom jeziku, i to dvije miješane pizze i četiri piva. Nisu htjeli naručivati mesna jela i priloge jer bi tada svaki od njih trebao puno pričati i postojala bi mogućnost da konobar i gosti iz naglaska skuže odakle su, te da tako upadnu u problem. Kad je konobar stigao, najstariji vaterpolist je samo kratko rekao: ‘Dve mešane pizze i četiri piva’. Konobar ga posluša, nasmije se i vikne pizza-majstoru ‘Daj dve kombinovane za ustaše u ćošku’.

Naši vaterpolisti su problijedjeli, nije im bilo svejedno. Nisu imali pojma kako je konobar iz samo jedne rečenice, i to izrečene na srpskom jeziku – uspio shvatiti da su Hrvati.

Kad se konobar vratio, donio je pizze i četiri piva. Najstariji vaterpolist mu reče da ne žele nikakve probleme te ga pristojno upita kako ih je uspio prokužiti kad su došli u običnoj odjeći te naručili na srpskom.

Konobar razvuče osmijeh od uha do uha, namigne i kaže im kako se u Srbiji ne kaže miješana, nego kombinovana pizza.

Uz to je još dodao, budući da su tako dobri gosti – da kuća časti pićem.

Jeste li iz ove kratke priče uspjeli shvatiti pouku? Jeste li primijetili razliku između hrvatskih vaterpolista koji dođu u Beograd, obuku civilnu odjeću bez ikakvih navijačkih obilježja te uz to još narudžbu kažu na jeziku domaćina kako bi se uklopili, a sa druge strane ponašanje srpskih vaterpolista koji se šepure splitskom Rivom u dresovima Crvene zvezde sa stavom ‘vidi nas koliki smo, ne može nam nitko ništa’?

E pa ‘delije’ drage, siguran sam da biste, da ste u miru prošetali Rivom u subotu u podne, negdje kod fontane stali, napravili selfie i stavili ga na Instagram te se kur*ili svojim jaranima u Beogradu i ponosno im pričali kako ste prošetali u centrom Splita u dresovima Zvezde, a da vam nitko nije ništa mogao jer ste ‘moćni’, ‘ogromni’, ‘snažni’.

Sada im bre pričajte kakvo je more u februaru.

*P.S. Fizičko nasilje je za osudu. Provociranje također.

PISALI SMO:

NINA SLIŠKOVIĆ GOLEŠ: Zamisli, ja ne znam kakav je Dunav u februaru – čitajte OVDJE.

Komentiraj