PRAVOBRANITELJICA O KERUMU: Korištenjem riječi “retardi” uvrijedio je Puljka, Ivoševića i Baričića

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak priopćila je u utorak da je rječnik Željka Keruma iznimno uvredljiv i nedopustiv u civiliziranoj komunikaciji, kada je svoje protukandidate u Splitu nazvao “retardima” ili “listom retarda”.

“Jučer su u nekoliko medija prenesene izjave gradonačelničkog kandidata u Splitu Željka Keruma u kojem članove protu kandidacijske liste naziva ‘retardima’ odnosno protukandidacijsku listu naziva ‘listom retarda’, te kaže ‘..retardi su Puljak, Ivošević i Baričić i kompletna njihova stranka'”, navodi se u priopćenju.

Navodi da kandidat Kerum vrlo dobro zna da je “retardacija” ili “mentalna retardacija” dugo vremena bio uvriježen izraz kojim su se oslovljavale osobe s intelektualnim ili kognitivnim teškoćama te da je korištenjem tog naziva želio uvrijediti kandidate suprotstavljene stranke, među kojima je i osoba s invaliditetom.

“Željko Kerum kao i šira javnost moraju znati da je nabacivanje pogrdnim nazivima za osobe koje prirođeno imaju slabiji kapacitet razumijevanja okoline iznimno uvredljivo i nedopustivo u civiliziranoj komunikaciji”, stoji u priopćenju.