DANI KRVAVOG RATA: Zelenski traži od Zapada dalekometno oružje

Rusija je prihvatila apel Britanije o sudbini dvojice Britanskih osuđenika te je rekla kako će omogućiti humanitarni koridor za civile iz Azota, dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski od Zapada traži više dalekometnog oružja.
Rusija je priopćila da će separatistički čelnici u Donbasu poslušati apel Britanije o sudbini dvojice Britanaca osuđenih na smrt zbog borbe za Ukrajinu.

Izvor: Media servis

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da London nije kontaktirao Moskvu oko toga, piše Sky News. Podsjetimo, Dvojica Britanaca Shaun Pinner (48) i Aiden Aslin (28) zarobljeni su u Mariupolju u travnju tijekom borbe za kontrolu nad tim gradom, a sud u separatističkoj Donjeckoj Narodnoj Republici prošli tjedan je osudio Britance i Marokanca Brahima Saadouna na smrt, rekavši da su plaćenici.

Guverner regije Lugansk Serhij Hajdaj rekao je da Rusi drže oko 80 posto Severodonjecka, ali kako ga još uvijek nisu blokirali. Dodao je da su ruske snage uništile sva tri mosta koja vode iz grada, ali da još uvijek postoji prilika za evakuaciju ranjenih i lokalnog stanovništva. Rekao je da se više od 500 civila skriva u kemijskoj tvornici Azot, koju Rusi također napadaju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je partnere na slanje dalekometnog oružja za borbu protiv Rusije. “Imamo dovoljno ostalog oružja. No nemamo dovoljno onog koje stvarno može pogoditi udaljene ruske mete, a koje nam je potrebno kako bismo parirali ruskoj vojnoj opremi”, rekao je Zelenski.

Rusija je priopćila da će uspostaviti humanitarni koridor za evakuaciju civila zarobljenih u kemijskoj tvornici Azot koja se nalazi u opkoljenom Severodonjecku. “Vođene načelima čovječnosti, ruske oružane snage i formacije Luganske Narodne Republike spremne su organizirati humanitarnu operaciju evakuacije civila koji će biti prevezeni u separatističku regiju Lugansk”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, prenosi BBC.

Ministarstvo je dodalo da se ukrajinskim borcima koji su se sklonili u Azotu sutra nudi mogućnost predaje. Nakon toga Rusija je borcima poručila da sutra ujutro po moskovskom vremenu polože oružje.