POLETJELA DVA NAŠA MIG-a: Na jugu Hrvatske presreli civilni zrakoplov

Dežurni borbeni dvojac HRZ-a u sastavu integriranog sustava zračne obrane NATO-a danas između 11 i 12 sati, na jugu Hrvatske izvršio je presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor, izvijestilo je Ministarstvo obrane RH.

Kako se dodaje u priopćenju, riječ je o zrakoplovu Beechcraft 35-B33 američke registracije koji je poletio iz Grčke prema Sloveniji, a s kojim kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu.

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), borbeni avioni MiG-21 poletjeli su kako bi presreli i identificirali zrakoplov.

Nakon vizualne potvrde pilota o kojem se zrakoplovu radi dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu bazu u Zagrebu.

S civilnim zrakoplovom uspostavljena je veza, utvrđeno je kako je došlo do otkaza avionike te je zrakoplov nastavio letjeti sukladno planu leta do slijetanja u Sloveniji.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.

U priopćenju se ističe da je uspješna provedba ove zadaće demonstrirala brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ-a, čime je potvrđena deklarirana sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!