KUK O POTRESU U CRNOJ GORI: Tamo je već nekoliko tjedana pojačana aktivnost

Jak potres rano jutros u 4 sata i 6 minuta pogodio je Crnu Goru. Hrvatska seizmološka služba zabilježila je magnitudu od 5,6 prema Richteru 56 kilometra Sjeveroistočno od Dubrovnika, na granici između BIH i Crne Gore.

Izvor: Media servis

Potres se jako osjetio na dubrovačkom području, ali i diljem Dalmacije, Bosne i Hercegovine te u Srbiji. Uslijedilo je više slabijih podrhtavanja, rekao je u razgovoru za Media servis seizmolog Krešimir Kuk:

“Naša magnituda je izračunata na 5,6 prema Richteru, znači radi se o vrlo jakom potresu. Bilo ih je više, od toga je slijedio cijeli niz, koji još uvijek traje. Aktiviralo se epicentralno područje sjeverno od Dubrovniak, dakle pogranični dio Crne Gore, BIH i sjeverni dio dubrovačkog područja”.

Na tom se području potresi bilježe stalno, ističe Kuk.

“Bilježimo stalno potrese na tom području, već duže vrijeme na širem području. Ovaj potres glavni te serije, nije bio prvi. Već nekoliko tjedana je na tom području izraženija seizmička aktivnost, ona je danas kulminirala ovih najjačim potresom. Za sada nema dojava o nikakvim većim štetama, što ne znači da ih se može isključiti s obzirom na jačinu potresa”.

Magnituda potresa jednaka je magnitudi zagrebačkog potresa, no s obzirom da se radi o kršu i da područje nije toliko gusto naseljeno, i efekti potresa bi, zaključuje Kuk, trebali biti slabiji.