DIJABETES: Velik je broj lijekova, a samo 30 posto oboljelih je dobro liječeno

dijabetes

U Hrvatskoj je veliki broj osoba oboljelo od dijabetesa, a da toga nisu svjesni, što je svakako jedan od velikih javno-zdravstvenih problema.

Izvor: Media servis

Također, ne praćenje ishoda liječenja i nekoordiniranost između institucija i pacijenata, kao i nedostatak edukacije liječnika i pacijenata su prepoznati problemi na današnjem okruglom stolu o dijabetesu održanom u organizaciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

“Dr. sc. Ivan Pristaš, dr. med. specijalist javnog zdravstva iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknuo je kako se procjenjuje da je u Hrvatskoj od dijabetesa oboljelo pola milijuna osoba, dok je u registru njih oko 300 tisuća. Popunjenost panela za redovite kontrole osoba s dijabetesom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je, na žalost, svega 30 posto.

Prof. dr. sc. Lea Smirčić-Duvnjak, prim. dr. med., predstojnica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dijabetes, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac, KB Merkur navela je kako kod 40 posto oboljelih bolest nije dijagnosticirana, te je mišljenja kako Hrvatska ima dovoljan broj organiziranih centara za dijabetes, ali je potrebno poraditi na strategiji liječenja.

Ministarstvo zdravstva osnovalo je Povjerenstvo za strategiju i liječenje bolesnika sa šećernom bolesti iz razloga što liječnici nisu zadovoljni kako liječe bolesnike, istaknuo je Prof. dr. sc. Milan Vrkljan, dr. med., pročelnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC Sestre milosrdnice, te predsjednik Povjerenstva. Pojasnio je kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja EU, a jedina od zemalja u okruženju, u kojoj je moguće na teret obveznog zdravstvenog osiguranja dobiti pomagalo za kontinuirano mjerenje šećera u krvi.

Također, sva pomagala, inzulini i oralni antidijabetici su nam dostupni, ali je samo 30 posto oboljelih dobro liječeno. Nedostaje procjena ishoda liječenja, te čak 50 posto oboljelih ima povišen HbA1c, što se mora promijeniti. Cilj Povjerenstva je uspostaviti praćenje kontinuiteta liječenja i rezultata liječenja”, stoji između ostalog u priopćenju HZZO-a.