PREMIJER PLENKOVIĆ: Postoje i drugi akteri zainteresirani za brodogradilišta

Izvor: Vlada.rh
Izvor: Vlada.rh

Premijer Andrej Plenković s četiri svoja ministra posjetio je Rugvicu blizu Zagreba u povodu Dana općine.

Ondje se osvrnuo na goruću temu- brodogradilište Uljanik, rekavši da Komisija još uvijek analizira prijedlog plana restrukturiranja. Dotaknuo se i pitanja rekonstrukcije Vlade, kao i još neka aktualna zbivanja.

Premijer se osvrnuo na posjet Povjerenice za tržišno natjecanje Margrethe Vestager Hrvatskoj, rekavši da je s njom imao jako dobar sastanak. Opet je podsjetio da plan restrukturiranja Uljanika nije radila Vlada, nego Uprava.

“Komisija očekuje dorade tog plana, budući da je udio države prema tom planu prevelik u odnosu na ono što je prihvatljivo na europskoj razini. Na tom tragu očekujemo da se radi na daljnjoj doradi plana. Ono što također imamo dojam je da postoje interesi i nekih drugih aktera koji su zainteresirani za hrvatska brodogradilišta”, rekao je Plenković.

No, nije htio otkriti koji su to drugi akteri zainteresirani za brodogradilišta. Na pitanje novinara je li moguće da Europska komisija plan rekonstrukcije ne prihvati, rekao je:

”Komisija će vrlo skoro dostaviti preliminarne neformalne komentare, oni su praktički u punom radnom intenzitetu tek od prošlog ponedjeljka. To je bio i cilj, da pozovemo povjerenicu, da ukažemo na ozbiljnost situacije i na što ranije komentare”, reko je Plenković.

Podsjetimo, jučer se Margaret Vestager sastala s premijerom i ministrima te istaknula da Komisija želi program koji će omogućiti održivost poslovanja Uljanika.”Ne želim predviđati o kojem će se broju ljudi raditi. Sve će ovisiti o tome kako će biti definirana uloga investitora i njegova odgovornost da napravi plan održivosti poslovanja za budućnost. Jako smo oprezni jer ovo je jako osjetljivo pitanje.”

Odgovorio je i na nagađanja o gašenju Rafinerije Sisak. Tvrdi da o tome nema novih informacija te da je Vlada i dalje na tragu pronalaska strateškog partnera. Rekao je i kako su za Petrokemiju pronađeni partneri te da ona može potrajati još najmanje 50 godina. A novinari su Plenkovića pitali i ide li u rekonstrukciju Vlade, kako je to dao naslutiti ministar uprave Kuščević. Evo što je rekao:

‘To ste vi nešto izvukli od njega. Ono što očekujem od ministara je angađžman na reformama”, rekao je premijer.

Pitanja oko Ivice Todorića premijer nije htio komentirati.