PRVI NALAZI POKAZALI: Matteo Ružić umro je zbog astme i srčane mane

milan kujundžić, a

Objavljen je obdukcijski nalaz preminulog Mattea Ružića iz Zaprešića na pressici u Ministarstvu zdravstva na kojoj su stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku obrazložili rezultate obdukcijskog nalaza.

“Nismo išli s objavom nalaza obdukcije dok nismo imali većinu nalaza gotovih i dok nismo obavili razgovor s ocem preminulog možemo li objaviti nalaze obdukcije”, kazao je na početku ministar Kujundžić. “Od prvog trenutka smo govorili da ako bude nefunkcioniranja sustava, ako je sustav zatajio, da ću dati ostavku što je normalno i moralno”, dodao je.

“Utvrđeno je da je Matteo preminuo zbog asmatskog bronhitisa i neprepoznate srčane mane, točnije mane krvnih žila koji su zajedno doveli do nagle smrti koja je i konstatirana po mrtvozorniku koji je uputio tijelo na obdukciju. Neki nalazi još nisu gotovi, ali ovo je preliminarno izvješće”, kazala je prof. dr. sc. Vedrana Petrovečki sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta, prenosi N1.

Upitana može li se reći da je srčana mana kod Mattea Ružića bila urođena, dr. Petrovečki je odgovorila: “Postojala je već prije. Kod mlađih ljudi ona se može kompenzirati. Organizam može ne pokazivati simptome postojanja bolesti… Nazočnost liječnika ne bi mogla izmijeniti sudbinu”.

Podsjetimo, Matteu Ružiću (22) pozlilo je 12. kolovoza na ulici u Zaprešiću. Ekipu Hitne pomoći koja je prva stigla činili su medicinska sestra i tehničar bez liječnika, a tim s liječnikom stigao je 27 minuta nakon poziva. Mladić je preminuo, a njegova je smrt uznemirila javnost i mnogi su zatražili ostavku ministra Kujundžića..