ZA JEFTINIJE GORIVO: #UGASIMOTOR i u srijedu, akcija će trajati sat vremena

automobili, gužva, granica

Građanska inicijativa “STOP rastu cijena goriva” kreće u još ozbiljniju akciju za smanjenje cijena goriva, odnosno spuštanje ispod devet kuna te smanjenje cijena trošarina.

Prva akcija upozorenja pod nazivom #UGASIMOTOR bila je djelomično uspješna, a održala se u petak u 17 sati kada su se na deset minuta zaustavili automobili u brojnim hrvatskim gradovima.

Nova akcija održat će se u srijedu od 15 i 30 do 16 i 30 sati, a bit će novi korak u borbi za jeftinije gorivo. Motori automobila na sat vremena gasit će se u cijeloj Hrvatskoj.

“Prema policijskom izvješću 2.572 vozila sudjelovala su u blokadama hrvatskih prometnica u petak, a ovaj put očekujemo barem 10.000 vozila koja će se ugasiti na hrvatskim prometnicama. Iako nam mnogi prigovaraju da je generalna proba bila loša, dobili smo poziv iz Ministarstva financija i rečeno nam je da su spremni za razgovor”, priopćili su iz inicijative.

Napomenuli su da građani u akciji sudjeluju na svoju odgovornost, a na Facebook profilu dali su i pravila sudjelovanja.

“Pravila okupljanja su:

1. Stati što bliže rubu kolnika (omogućiti obilaženje) da bi se omogućio promet vozila u slučaju hitnog slučaja (Hitna pomoć, vatrogasci, policija etc.)

2. Strogo je zabranjeno pravljenje ikakvih incidenata, svađi i sukoba. Ukoliko dođe do sukoba sa ostalim sudionicima prometa koji možda nisu upoznati sa ovom inicijativom, molimo vas da se to pokuša riješiti na najbezbolniji mogući način.

3. Ukoliko budu prisutna nadležna tijela (MUP), možete se pozvati na građanski neposluh.”