U MEĐUGORJU UHIĆEN MAMIĆ: Prenoćit će u pritvoru – ročište na sudu u petak

mup, potjernica, zdravko mamić

Pripadnici SIPA-e u Bosni i Hercegovini uhitili su danas Zdravka Mamića, prenose tamošnji mediji.

Uhitili su ga na osnovu međunarodne ptjernice koju je raspisao Županijski sud u Osijeku, nakon što je Mamić presuidu na 6,5 godina zatvora dočekao u Međugorju, umjesto u Hrvatskoj.

Mamić je uhićen u Međugorju, a prema zakonskoj proceduri, bit će priveden u Sud BiH, gdje bi esktradicioni sudac trebao utvrditi koje dokumente posjeduje.

Ukoliko ima validne dokumente o posjedovanju bosanskohercegovačkog državljanstva, Mamić, sukladno zakonskim propisima, neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.

Podsjećamo, kako je Mamić u svojim medijskim istupima tvrdio kako posjeduje dvojno državljanstvo, što znači i bosanskohercegovačko.

Na osnovu toga predao je i zahtjev kako bi pribavio sve dokumente koji su mu potrebni za život u Bosni i Hercegovini.

Zdravko Mamić bit će zadržan u pritvoru Suda BiH tijekom noći gdje će se u petak održati ročište po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.

Zanimljivo, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sastao se s kolegom iz Bosne i Hercegovine Josipom Grubešom prije uhićenja Mamića.

Ministri su raspravljali o sporazumima između dviju zemalja, uključujući i sporazum o izručivanju vlastitih državljana.

Bošnjaković ističe da se danas nisu susreli isključivo zbog izručenja Zdravka Mamića, ali da je on bio tema razgovora.

“Tu procedura ide svojim tijekom. Tjeralica je izdana, tjeralica je na sudu u BiH zaprimljena i nakon što Ministarstvo pravosuđa primi svu dokumentaciju sudu postavit ćemo zahtjev za izručenje koji dostavljamo Ministarstvu pravde BiH, a nakon toga odluku o izručenju ili ne izručenju donosi Sud BiH gdje mi kao minstarstva nemamo nikakvih ingerencija. To je procedura i stvari idu upravo po toj proceduri”, rekao je Bošnjaković, a prenosi Media servis.