BATINA I RAJ: Kako odgojiti sretnu djecu po nordijskom modelu

računalo, komp, djeca

Roditeljstvo nije nimalo lako, a u zadnje vrijeme sve se više lome koplja oko odgojne metode – fizičkog kažnjavanja djece. Iako je to protuzakonito, većina roditelja u Hrvatskoj i dalje smatra da je povremena batina izašla iz raja.

Kako odgojiti sretnu djecu, istražila je Bruna Ćorić.

Omiljeno štivo diljem svijeta poznata je hit knjiga Danski odgoj djece. Dobro se prodaje i u Hrvatskoj, a otkriva što čini Dansku najsretnijom zemljom na svijetu i kako danski roditelji uspijevaju odgojiti sretnu, samopouzdanu i uspješnu djecu.

Slično je i u Nizozemskoj – njihova su djeca, ali i roditelji najsretniji na svijetu, pokazuju to UNICEF-ova istraživanja. Da je tome tako, svjedoči za Prvi.hr Jelena, mama petomjesečnog sina, koja već tri godine živi u Nizozemskoj. Zanimljivo, roditelji ne udaraju djecu i općenito ne prakticiraju takve odgojne metode, ispričala je mama Jelena.

Istraživanje Hrabrog telefona na tu temu podiglo je dosta prašine. Naime, čak 34% ispitanih smatra da tjelesno kažnjavanje roditeljima ne bi trebalo zabraniti. S time se ne slaže naša druga mama, Maja iz Koprivnice.

“Moje dijete je dosta razumno dijete tako da se s njom da lijepo popričati, sve joj objasniti, uglavnom posluša. Zapravo često dignem glas, rijetko kad upotrijebim neku fizičku silu. Ako to je, to je više onako dizanje ruke i prijetnja- kao dobit ćeš po guzi.”

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba Gordana Buljan Flander o fizičkom kažnjavanju djece kao odgojnoj metodi misli sve najgore.”Fizičko kažnjavanje djece nešto je što djecu neće naučiti razlikovati dobro od pogrešnog, ispravno od neispravnog ponašanja nego će naučiti dijete strahu u tom momentu kad se fizičko kažnjavanje događa i osveti, jer dijete fantazira kako će se jednoga dana osvetiti roditeljima zato što su ga fizički kažnjavali.”.. poručila je Buljan Flander u razgovoru za Media servis i navela neke primjerenije načine kažnjavanja djece poput oduzimanja igračke na kraće vrijeme.

“Ako dijete učini nešto što je neprihvatiljvo i nepoželjno, dobro je da snosi posljedice toga poput recimo oduzimanja neke igračke na kratko vrijeme. Mnogi roditelji danas uzmu djetetu mobilni telefon na par sati, isto tako može mu se oduzeti neki slatkiš, može mu se oduzeti neka ekstra igra.”

U Danskoj su otkrili čarobnu formulu koja čini ispravnu metodu odgoja, ali i sreće. Formulu čine praksa, strpljenje, odlučnost i svjesnost. Kao još jednu od metoda koriste učenje kroz igru, dok se u Nizozemskoj oslanjaju na disciplinu poput odlaska na spavanje u 19 sati.

U Hrvatskoj je nešto drugačija praksa. Imamo sretnu djecu, ali nema reda. Upravo iz tog razloga, predlaže se edukacija roditelja, u što bi se, složni su stručnjaci, trebale aktivnije uključiti i institucije koje bi roditeljima potrebne edukacije mogle omogućiti, piše Media servis.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!