BELJAK PLENKOVIĆU: Najkvalitetnije poljoprivredno zemljište koristit će strani investitori

krešo beljak, hss

Počela je nova saborska sjednica koja će trajati sve do ljetne pauze. Premijer i ministri odgovaraju na pitanja zastupnika, a poslijepodne će se održati rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Prvo pitanje HDZ-a na aktualnom prijepodnevu išlo je u smjeru predstavljanja velikog uspjeha Vlade u postupku oko Agrokora te opravdanosti izglasavanja Lex Agrokora.

Marija Jelkovac toliko je hvalila Vladu da joj je isteklo vrijeme za postavljanje pitanja, no potpredsjednica Vlade Martina Dalić je ipak odgovorila na nepostavljeno pitanje. Ukratko – HDZ hvali HDZ.

“Svi dosadašnji rezultati procesa izvanredne uprave pokazuju da su sistemski rizici koji su se pojavili za cjelokupno gospodarstvo, a mogli su nastati od nekontroliranog stečaja Agrokora savladani te su osigurani preduvjeti za normalno poslovanje Agrokora u budućnosti”, objasnila je Dalić.”Mislim da ste odradili vrlo kompleksan posao i da je najvažnije da su očuvana radna mjesta i da sve ide prema planu i završetku tog vrlo kompliciranog procesa”, rekla je Jelkovac.

HSS-ov Krešo Beljak također se usredotočio na Lex Agrokor. Kaže da većinski vlasnik postaje ruska banka, a sjedište se seli u Nizozemsku. Znači li to da će s Hrvatskom Agrokor imati sve manje i manje veze? Vjerovnici nisu tu našim izborom, nego zato jer su davali novac tadašnjem vlasniku, odgovara premijer i dodaje da su vjerovnici nagodbom vrlo zadovoljni. Opet je ponovio priču o spašavanju gospodarstva i ulaganju velikog političkog rizika..

“Kada su svi sjeli za stol, pokazali povjerenje i spremnost novog financiranja, ostvarili smo uspjeh. Mislim da to treba prihvatiti, a to što je dio strukture vezan uz nizozemsko zakonodavstvo baš radi povjerenja to je samo plus, a ne samo minus gospodine Beljak”, objasnio je Plenković.

“Niste mi odgovorili na pitanje da li će on vrijediti za Agrokor koji sve manje i manje ima i vlasničke i bilo kakve druge veze s Hrvatskom, osim Ugovora o poljoprivrednom zemljištu koji vežu u sljedećih 25, 30 ili 50 godina najkvalitetnije hrvatsko poljoprivredno zemljište uz Agrokor, a koje će očito sada koristi imati strani investitori”, odvratio mu je Beljak.