OBEĆANJA IZ VLADE: Dječji doplatak za još gotovo 100 tisuća obitelji od sredine 2018!

murganić, sabor

Nakon održane treće sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju objavljeno je da će od ljeta 2018. godine u Hrvatskoj još 94 tisuće obitelji imati pravo na dječji doplatak.

Piše: Marinela Ruškovački (Media servis)

Vijeće je odlučilo da će se više sredstava izdvojiti i za gradnju novih dječjih vrtića, ali i za rad vrtića u smjenama.

Želja Vlade jest da dječji doplatak postane pronatalitetna i poticajna mjera, a ne ona socijalna, naglašeno je nakon sastanka Vijeća.Izmjenama Zakona o doplatku za djecu povećat će se dohodovni cenzus sa 50 na 70 posto proračunske osnovice, čime bi se povećao broj obitelji koje će biti obuhvaćene, naglasio je državni tajnik za demografiju, Marin Strmota. Prema sadašnjim dohodovnim razredima doplatak se prima u tri kategorije:Prva, u kojoj dohodat po članu kućanstva ne prelazi 16,33 posto osnovice i 543 kune.

Druga, u kojoj je dohodak po članu kućanstva između 16 i 33 posto osnovice, odnosno do 119 kuna, te treća u kojoj su primanja po kućanstvu između 33 i 50 posto osnovice, odnosno 1663 kune. Po novome, ta će posljednja kategorija rasti do 70 posto, odnosno 2 328 kuna.

“Po novim kvotama to bi se povećalo za 100 tisuća kućanstva, odnosno 94 tisuće kućanstava i 156 tisuća djece”, naglasio je Strmota.

Doplatak se do sada primao u iznosima od 300, 250 i 200 kuna, a svaka obitelj će, kao i do sada u slučaju da ima troje ili više djece imati pravo na tzv. pronatalitetni dodatak u iznosu od 500 kuna po djetetu. Resorna ministrica Nada Murganić objavila je da su dodatna sredstva za doplatak, a radi se o oko 440 milijuna kuna već osigurana, baš kao i ona za gradnju novih vrtića u Hrvatskoj za koja će moći aplicirati jedinice lokalne samouprave, te za rad vrtića u smjenama, u iznosima od 70, odnosno 300 milijuna kuna.

Upitana o odnosu Pantovčaka i Banskih dvora, odnosno o predsjendičinim oštrim porukama da je u Hrvatskoj izvanredno stanje kada je u pitanju demografska slika, ministrica Murganić je poručila da predsjednica ima pravo kritizirati, no da Vlada mjere provodi i donosi, te da vjeruje da i Vlada i Ured predsjednice na koncu imaju isti cilj.

“Ja bih možda si dopustila jedino da jednu riječ možda kažem drugačije. U Hrvatskoj je izazovno stanje, to su izazovi koji su pred nama i mi se sa njima nosimo”, kazala je Murganić.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!