VIDEO: KRVAVI REFERENDUM – Policija rastjeruje birače i batinama – više od 800 ozlijeđenih

katalonia, nemiri

Situacija u Španjolskoj izmakla je kontroli. Na dan referenduma o neovisnosti Katalonije iz te regije stižu šokantni prizori ozlijeđenih u policijskim intervencijama. Najmanje 800 ljudi zatražilo je pomoć, neki i s kritičnim ozljedama. Službeni Madrid ponavlja da je referendum neustavan i ilegalan.

U 20 sati zatvorena su birališta u Kataloniji gdje su se tijekom nedjelje stanovnici izjašnjavali o neovisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma, a tijekom noći očekuju se izjave katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta te objava rezultata koje španjolska vlada ne priznaje.

Referendum je bio protivan španjolskom ustavu a javnosti će se obratiti španjolski premijer Mariano Rajoy u Madridu.

Inače nakon nasilja policije na Twitteru se oglasila gradonačelnica Barcelone Ada Colau.

“Kao gradonačelnica tražim da policija odmah prestane koristiti silu protiv nemoćnih građana”, poručila je Colau.

Zbog sramotnog policijskog nasilja gradonačelnica Barcelone Ada Colau preko Twittera je zatražila ostavku premijera Mariana Rajoya. Na ostavku poziva i bivši katalonski predsjednik Artur Mas. Snimke sukoba objavila je i policija, na njima ih prosvjednici gađaju kamenjem.

Ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido ovako je na Twitteru pravdao postupanje: ‘‘Policija uklanja glasačke kutije kako bi ispunila nalog suda i poštivala zakon uslijed ilegalnog referenduma.‘‘

“Želite li da Katalonija bude samostalna država u obliku republike?”, pitanje je na koje regionalna vlada traži odgovor oko 5,3 milijuna katalonskih birača.

Katalonska vlada priopćila je da je jutros otvoreno 73 posto biračkih mjesta. Zbog konstantnih napada na informatički sustav njihov glasnogovornik zamolio je za strpljenje oko procjena izlaznosti.

U međuvremenu, neredi na ulicama Barcelone i Girona, a Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da se nakon rušenja elektronskog sustava glasovi ne mogu izbrojati pa je on dodatno izgubio ne regularnosti jer osobe sada mogu glasati više puta.

U više navrata na prosvjednike su čak ispaljeni gumeni meci, prenosi objave The Guardian. S pojedinih glasačkih mjesta na društvene mreže stižu uznemirujuće fotografije građana ozlijeđenih u sukobima s policijom.Policija čini sve sa ciljem sprečavanja održavanja zabranjenog referenduma o odcjepljenju Katalonije od Španjolske.

Zbog represije po nalogu središnjih vlasti u Madridu gradonačelnica Barcelone Ada Colau u tvitu je pozvala na ostavku španjolskog premijera Mariana Rajoya.

“Lupaju, guraju, vuku starije žene, sve je odvratno, korumpirano, licemjerno, beskorisno. Je li to tvoja pobjeda Mariano Rajoy?”, napisao je na Twitteru šef Podemosa Pablo Iglesias objavljujući fotografije krvave žene.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont glasao je bez ikakvih problema.