VIDEO: U RALJAMA CENZURE – Pogledajte “politički nekorektne” epizode Toma i Jerryja

tom i jerry

Studio Warner odlučio je na DVD izdanju crtanih filmova o Tomu i Jerryju izostaviti dvije politički nekorektne epizode, što je razbjesnilo obožavatelje ovog simpatičnog dvojca.

Iz Zlatne kolekcije avantura Toma i Jerrya izostavljene su dvije epizode: “Mouse Cleaning” iz 1948. i “Casanova Cat” iz 1951. godine, koje se, zbog rasističkih nota, rijetko prikazuju i na televiziji.

Kolekcionari su bijesni na Studio Warner zbog odluke o izbacivanju “neprimjerenih epizoda”, jer smatraju da za takvu besmislenu odluku nema opravdanog razloga.

“Kultura se oduvijek odražava i u crtanim filmovima i, iako možda nije bila dobra, postojala je. Šteta je izbrisati dijelove povijesti zbog nečega što se dogodilo u prošlosti”, naveo je jedan obožavatelj.

Kolekcionari tvrde da su ovakva izdanja, zapravo, namijenjena odraslima, te se pitaju zašto ih se tretira kao djecu. Ona, naime, većinu legendarnih pustolovina Toma i Jerryja, vjerojatno nikada neće vidjeti.

Stoga su, kako bi pokazali svoje neslaganje odlukom Studia Warner, obožavatelji, čak i na Facebooku pokrenuli kampanju kojom se poziva na povratak zabranjenih crtanih filmova.

Naime, u obje se zabranjene epizode Toma i Jerryja implicira politička nekorektnost prema Afroamerikancima, te općenito, prema svima onima koji su na bilo koji način drugačiji.

Stručnjaci zgroženi ovakvom vrstom cenzure povijesti, upozoravaju da je nemoguće zaobići navedene epizode u vremenu sveopće globalizacije i interneta.

Kompanija Warner oglasila se tek kratkim priopćenjem: “Smatramo da je određeni sadržaj neprimjeren ciljanoj publici, zbog čega su neke epizode isključene iz kolekcije”.

Hanna i Barbera od 1940. do 1957. godine, napisali su, producirali i režirali 114 filmova s Tomom i Jerryjem, čije lude avanture i danas, nakon sedamdesetak godina, uveseljavju djecu, ali i odrasle.

https://www.youtube.com/watch?v=dr5dg-KGw0c