CARINICI JOŠ PRIJETE ŠTRAJKOM: Nekima su i smanjene plaće, tvrde – Zdravko Marić šuti

ŠVERC U SLUŽBI ZDRAVLJA: Lijekovi su jeftiniji u BiH i Srbiji i do njih se može i bez recepta 2

Unatoč Vladinoj uredbi o povećavaju plaća poreznim službenicima i carinicima Carinski sindikat ne odustaje od štrajka. Resorni ministar zasad je bez komentara.

Izvješće: Media servis

Uredba je donesena nezakonito, ocijenio je predsjednik Carinskog sindikata Rino Štorić. Dodao je da nije istina da se svima povećavaju plaće, već se, kaže, nekima čak i smanjuju. Sve to zbunjuje radnike, kaže Štorić.

“Mi ne odustajemo od štrajka. Kroz sljedećih nekoliko dana mi moramo detaljno pojasniti članovima, zaposlenicima carinske službe što se u stvari dogodilo sa ovom uredbom, što su oni dobili, a što izgubili. Nekima je i smanjena plaća, ali ono što nas najviše zabrinjava, što smatramo da je ova uredba nezakonita”, rekao je za MS Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Štorić koji smatra da je uredba podmetnuta premijeru.

“Ovdje se također plasira jedna vijest da je Plenković podlegao pritiscima carinskog sindikata, a to je, kaže, netočno. Mi mislimo upravo suprotno, da je Vladi podmetnuta uredba i da je Vlada ozakonila bezakonje koje se događa prijedlogom ove uredbe”, tvrdi Štorić.

Podsjetimo, ministar financija Zdravko Marić na posljednjoj je sjednici Vlade izvijestio da je u carinskoj službi zaposleno 2906 djelatnika. Naveo je, među ostalim, tada i primjer povećanja plaće.

“Po novome carinik treće vrste u službi za robno-granične procedure umjesto plaće od 4387 kuna imat će 4534 kune, što je povećanje od 146 kuna”, izračunao je Marić.

Carinik treće vrste u graničnom carinskom uredu imao bi povećanje od 83 kune, a carinik treće vrste u mobilnim jedinicama povećanje od 204 kune. S tim izračunima ne slaže se Štorić koji ističe kako njihov zahtjev nije išao isključivo za povećanjem plaća, već uspostavi kriterija kod određivanja i dodataka i koeficijenata, odnosno izjednačavanjem carinskih službenika s drugim službenicima istog Ministarstva.

O svemu će, kaže, informirati članove sindikata, a nakon toga izvijestiti o svojim daljnjim koracima. Ministar Marić za sada nije htio komentirati navode Sindikata.