PLENKOVIĆ O SUSRETU S VUČIĆEM: Razgovarat ćemo o regionalnoj stabilnosti i europskom putu, ali i Agrokoru

andrej plenković

Premijer Andrej Plenković stigao je u posjet Mostaru, gdje je još jednom izrazio podršku eurointegracijama Bosne i Hercegovine.

Izvješće: Jurica Gašpar

“To je tema koju redovito otvaram na Europskom vijeću, s kolegama šefovima država vlada Europske Unije. Želimo ubrzati i pomoći taj put, smatramo da Unija mora biti prisutna, Hrvatska je zemlja koja cijeni BiH, koja je njen prijatelj i saveznik i želimo da se taj put ubrza. Stoga i pomažemo sve napore koji se odnose i na odgovore na upitnik, ja vjerujem i stjecanje statusa kandidata i u budućnosti otvaranje pregovora”, izjavio je premijer i najavio neformalni susret s novoizabranim predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

“Razgovarat ćemo o bilateralnoj suradnji, regionalnoj stabilnosti i europskom putu. Mislim da je to dobro i korisno i u svjetlu ovih izbora koji su jučer održani u Srbiji, a već sam i u Hrvatskoj danas popodne uputio čestitku kolegi Vučiću.”

A Plenković će i s Vučićem razgovarati o situaciju u Agrokoru, s obzirom da ta kompanija osim u Hrvatskoj, zapošljava veliki broj radnika u Srbiji i BiH. Zakonom kojeg donosimo, želimo osigurati plan B, kao zaštitu privrednog i financijskog sistema Hrvatske, izjavio je hrvatski premijer.

“Da pomognemo proces restrukturiranja, da se postigne i dogovor između vjerovnika, dakle kreditora banaka s jedne strane, dobavljača s druge strane, pa onda i njihovih zaposlenika i naravno radnika Agrokora u Hrvatskoj i drugim zemljama. Stoga je to rješenje koje smatramo primjerenim u ovakvim izvanrednim okolnostima. Rasprava u Saboru bit će u srijedu, a ja očekujem usvajanje zakona ovaj tjedan”, zaključuje premijer.

Plenković će sutra posjetiti tvrtku Aluminij d.d. Mostar, a potom otvoriti jubilarni 20. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2017., čiji je zemlja partner Republika Hrvatska.