IZ VLADE O ZAPOŠLJAVANJNU: Ovako izgleda aktivni paket “Od mjere do karijere”

plenković, ćorić

U Vladi je predstavljen novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja “Od mjere do karijere” koji sadrži devet mjera.

Izvješće: Željka Gulan (Media servis)

One uključuju potpore za zapošljavanje, samozapošljavanje, usavršavanje, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu i za rad bez zasnivanja radnog odnosa, javne radove, očuvanje radnin mjesta i mjeru Stalni sezonac.

Mjere su predstavili premijer Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

“Ukupan iznos sredstava koji je namijenjen za provođenje ovih mjera je 1,5 mlrd. kuna, to je otprilike 400 mil.kuna više u odnosu na prethodne godine. Najveći dio sredstava ide iz državnog proračuna, dok oko 650 mil. kuna povlačimo iz Europskog socijalnog fonda”, rekao je premijer Plenković.

“Vjerujem da će ovaj paket od 9 mjera aktivne politike zapošljavanja u narednom razdoblju omogućiti da čim veći broj nezaposlenih, dugotrajno nezaposlenih ljudi, osoba s invaliditetom, mladih, svih onih skupina koji su na marginama tržišta rada i da čim prije uđu u tržište rada i pronađu svoju dugoročnu perspektivu”, rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Ovo je devet mjera:

Potpore za zapošljavanje – Ako ste poduzetnik koji djeluje profitno te imate najmanje jednog zaposlenog, saznajte kako uz pomoć mjera možete zaposliti još radnika.

Potpore za usavršavanje – Ako je vašim zaposlenicima potrebna dodatna edukacija, provjerite kako možete ostvariti pravo na potporu za usavršavanje.

Potpore za samozapošljavanje – Ako planirate pokrenuti vlastiti posao, saznajte kako ostvariti pravo na bespovratna financijska sredstva.

Obrazovanje nezaposlenih – Usvojite nova ili usavršite postojeća znanja i vještine koje su trenutno potrebne na tržištu rada.

Osposobljavanje na radnom mjestu – Steknite praktična znanja i vještine u svojoj struci i saznajte kako dobiti potvrdu od poslodavca ili javnu ispravu o osposobljenosti.

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa – Napravite svoje prve korake na tržištu rada – steknite prvo radno iskustvo i ostvarite uvjete za polaganje stručnog/majstorskog ispita.

Javni rad – Saznajte kako se aktivirati na društveno korisnim poslovima.

Potpore za očuvanje radnih mjesta – Ako imate privremenih poteškoća u poslovanju, provjerite kako možete očuvati radna mjesta svojih zaposlenika.

Stalni sezonac – Saznajte kako ostvariti uvjetex za potporu osobama koje rade sezonske poslove.