DAVOR BERNARDIĆ: SDP nudi suradnju vladajućima u zaštiti nacionalnih interesa

davor bernardić

Konstituiranjem Glavnog odbora u SDP je završio izborni proces. Za predsjednika odbora potvrđen je Erik Fabijanić, novi glavni tajnik stranke je Zvane Brumnić, a poslovni direktor Nikša Vukas. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je početak nove ere socijaldemokracije u Hrvatskoj.

Izvješće: Vlatka Koren (Media servis)

Na početku sjednice na Iblerovom trgu, koja je potrajala manje od sat vremena, Davor Bernardić uvodno je ponovio smjernice ‘novog’ SDP-a. Odgovornost za zemlju i ljude, a ne vlast radi nje same, glavna je poruka šefa oporbe. Jer Hrvatsku treba odlijepiti od dna Europske unije. SDP je spreman pružiti ruku suradnje vladajućima po pitanju zaštite radničkih prava, kao i nacionalnih interesa. Posebno u Ini za koju EK traži izmjene zakona zbog mogućnosti veta.

”Naš zadatak je da Hrvatsku odlijepimo od dna EU, pružamo ruku suradnje Vladi i kad je u pitanju zaštita nacionalnih interesa”, kazao je. ”Naš zadatak je da zaštitimo proizvodnju u Hrvatskoj, radnike i radnice, da zaštitimo sisačku Rafineriju. Zato smo tražili od HDZ-a da sazove sjednice saborskih odbora, da nas izvijesti o postupku koji je pokrenula Europska komisija. Ali i o postupcima koje će Vlada napraviti kad je u pitanju zaštita nacionalnih interesa”, rekao je Bernardić.

Kad je o nacionalnim interesima i njihovoj zaštiti riječ strančarenja ne smije biti, poručuje Bernardić.”Dosta je dugo hrvatski energetski sektor bio ping pong loptica između ove ili one vlade. To više nikada ne smije biti tako. Moramo naći načina da HEP ne završi kao Ina, da zaštitimo naše nacionalne interese. Od HDZ-a očekujem da nas ugodno iznenadi”, rekao je Bernardić.

Međutim, podrške vladajućima nema kad je u pitanju prenapuhani proračun s kojim, upozorava čelnik oporbe, Hrvatska pleše po rubu, a na koji je SDP podnio čak stotinjak amandmana. Između ostalih, ponudili su i prijedlog zakona o minimalnoj plaći koji su vladajući odbili. Bernardić, u sjeni podatka o 50-ak tisuća građana Hrvatske koji trenutno žive na minimalcu ponavlja, i dalje će se boriti za njih.

”Završavamo izbor vodstva u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske i započinjemo novu eru socijaldemokracije u Hrvatskoj. Naš cilj je naša borba za dobro društvo. Društvo u kojem se nejednakosti među ljudima u našoj zemlji smanjuju i koje se bori da svi imaju jednaku šansu. Formula uspjeha je samo jedinstven, snažan i složan SDP”, poručio je predsjednik najveće oporbene stranke.