I TO JE HRVATSKA: HDZ-ova većina – nema naknade za roditelje njegovatelje nakon smrti djeteta!

Roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta neće dobiti razdoblje prilagodbe, odnosno šest mjeseci naknade plus šest mjeseci polovice naknade, nego su primorani odmah na burzu rada.

Izvor: Media servis

Odlučila je tako saborska većina koja je odbila izmjene Zakona o socijalnoj skrbi koje je predložila predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. Uoči izgladavanja vladajućima su se obratili čelnik MOST-a Božo Petrov, Sandra Benčić iz Možemo kao i inicijatorica Mrak Taritaš.

”Teško da postoji ugroženija skupina ljudi od onih koji su roditelji njegovatelji. Ne dati njima mogućnost prilagodbe nakon što njihovo dijete usne, ne dati im vrijeme prilagodbe od barem pola godine naknade bila bi stvarno sramota”, rekao je Petrov.

“Danas imamo rijetku priliku da zaista svi zajedno bez obzira s koje smo strane ove sabornice donesemo dobru odluku. Znate svi ovdje da se radi o zanemarivom proračunskom trošku”, poručila je Benčić.

“Glasajmo za ovaj prijedlog zakona u prvom čitanju. Odite s njim u drugo čitanje odmah. Presložite ga kako mislite da ga treba presložiti i stavite gore da je to prijedlog vladajućih, ali ga donesite. Ovdje su sudbine ljudi. Za svako produljenje ove odluke jedno dijete će umrijeti”, rekla je Mrak Taritaš.

Foto: Free-images.com

No 76 ruku vladajuće većine je bilo za odbacivanje izmjena, isto koliko ih je i izglasalo zaključak kojim se obvezala Vlada po ovom pitanju, a kako, pročitao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Zadužuje se Vlada RH da do ljetne stanke dostavi Saboru prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi s posebnim naglaskom na poboljšanje statusa i prava roditelja njegovatelja i osnaživanje njihovog položaja između ostalog i na tržištu rada kao i olakšavanje njihove iznimno teške životne situacije uključujući i kroz produljenje njihovog statusa nakon smrti djeteta s teškoćama u razvoju te nakon smrti osobe s invaliditetom o koji je brinuo roditelj njegovatelj”.

U vrijeme glasanja u sabornici su bile i neke majke njegovateljice, u nadi da će ova izmjena ipak proći. Oporba je nakon glasovanja napustila sabornicu iz revolta, a Mrak Taritaš poručila:

“Ovo nije svjetonazorsko pitanje, ovo je civilizacijsko i ljudsko pitanje. Umjesto da HDZ sa svojim koalicijskim partnerima izađe iz svoje vlastite komocije i iz začarane kule u kojoj sjedi i kaže – OK ovo je taj trenutak”.