MINISTAR NAJAVIO: Predlažemo ukidanje umanjenja mirovina za 10 posto u dva navrata

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u javno savjetovanje je uputilo Prijedlog izmjena zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima.

Izvor: Media servis

Resorni ministar Marin Piletić je podsjetio da je taj zakon donesen 2010. u doba krize i da su se sve mirovine po posebnim propisima iznad 3.500 kuna umanjivale za 10 posto. Njihov prijedlog je:

“Da se to umanjenje od 10 posto ukine u dva navrata, odnosno da se 1. srpnjem kada taj Zakon stupi na snagu taj postotak smanjenja smanji s 10 na 5 posto. Onda 1. siječnjem 2024. da Zakon prestane važiti i da se samim tim više ne umanjuju mirovine za 10 posto kao što su se umanjivale od 2010. godine”.

Zakon će biti u javnom savjetovanju do 29. ožujka, a u Sabor ide po hitnoj proceduri. Kaže da se nije dogodio nikakav obrat po pitanju upisivanja države na nekretnine korisnika socijalne pomoći, što je propisano Zakonom o socijalnoj skrbi, nego da je i ranije rekao da će tu odredbu razmotriti prilikom izrade novog Zakona.

“Jučer nakon parlamentarne većine jednoglasno je donesem stav da će u izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi biti jasno propisano da minimalno nema zabilježbe na prvu nekretninu, odnosno nekretninu koju su korisnici koristili kao mjesto stanovanja”.

Na pitanje imaju li korisnici socijalne pomoći razloga za brigu u međuvremenu dok se ne donese novi Zakon, odgovorio je:

”Naputak svim našim socijalnim djelatnicima dok je ovaj Zakon na snazi, da ne poduzimaju radnje koje bi pokrenule naplatu tražbina Republike Hrvatske”.