MLADI DOLAZE: Nagrada u Bangkoku – student Budija izumio robotizirana invalidska kolica

Često je slušao o toime kako je teško svima koji rade s invalidnim osobama porebacivati osobe iz invalidskih kolica na postelju. A k tome je imao i ponajboljeg prijatelja koji radi u jednoj klinici od kojeg je mnogo slušao o tome. I bio je to okidač za Branimira Budiju. Odlučio je napraviti robotizirana invalidska kolica.

Student pete godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje Branimir Budija se prisjeća:

“Pitao sam se kada je teško muškarcima podizati nemoćne pacijente i premještati ih na postelju, kako je tek ženama. Prijatelj mi je pojašnjavao kako se to radi i koliko je to težak, stresan ali i odgovoran posao. Taj razgovor me potaknuo da stalno razmišljam kako bih nešto učinio za te ljude, kako bih im pomogao.”

I upornim i dugotrajnim radom na svom izumu Branimir je uspio. Iz Bangkoka se vratio s brončanom medaljom koju je osvojio za svoja robotizirana kolica na izložbi inovacija IPITEX 2023. Na izložbi je sudjelovalo više od tisuću inovatora iz 24 zemlje svijeta. Njegova su kolica buduća velika pomoć medicinskom i drugom osoblju, jer ih jednostavno valja postaviti uz postelju i pritisnuti gumb. Potom se sve odrađuje automatizirano. Branimir pojašnjava:

“Kad se pritisne gumb aktivira se podizanje pacijenta putem programibilno logičkog kontrolera do pozicije kada se pacijent nalazi u ležećem položaju paralelno s bolničkom posteljom. Na taj način nema više uporabe snage i velikog naprezanja medicinskog osoblja prilikom podizanja pacijenta na bolnički krevet. Kada robotizirana kolica podignu pacijenta na visinu bolničkog kreveta oni ga samo premjestiti na krevet. Potom opet pritisnu gumb i kolica se vraćaju u početni položaj.”

Branimir kaže kako su njegova robotizirana kolica zapravo mehatronički sustav – spoj pneumatike i elektronike u jednu funkcionalnu cjelinu. “Mentor mi je pokazao jedan veliki cilindar i rekao kako bi bilo dobro da se s njim nešto podiže. Odmah mi je došla ideja kako bih to sve mogao iskoristiti. Kolica koriste tri pneumatska cilindra, jedan veći za podizanje pacijenta na visinu bolničkog kreveta i dva mala koja podižu noge kako bi se omogućio ležeći položaj pacijenta.”

Branimir naglašava kako je riječ o prototipu kolica, a ove su dimenzije namijenjene za djecu. Radi i na dodatnim poboljšanjima i sigurnosti, pa vjeruje kako će se njegov izum u budućnosti početi koristiti u praksi.

Valja i reći kako nagrada iz Bangkoka nije Branimirova prva nagrada. Na Inova mladih u Osijeku osvojio i zlatnu medalju, a dobio je i Special Award od Universitatea Politechnica Timisoara i Special Prize University of Sibiu – Rumunjska. A nagrade, kaže, poticaj su da i dalje izmisli nešto novo, a bit će i ukras u životopisu. Nije još odlučio što će raditi nakon diplome.

“Mislim da će područje u kojem bih radio biti vezano za mehatroniku i robotiku. Zanimaju me robotska automatizacija i PLC programiranje. Volio bih razvijati i nove robotske sustave”.