KARIN GRENC U SINJU: Otvorena izložba portreta hrvatskih svetaca i blaženika

U svetištu Gospe Sinjske u Sinju u petak 3. veljače 2023. otvorena je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ splitske slikarice i kiparice Karin Grenc.

U ime organizatora uz autoricu su govorili rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Izložbu je s likovnog aspekta analizirao povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić, a glazbeni su doprinos svečanosti dali bas Božo Župić uz korepeticiju Marije Župić. Okupljenima se obratio i sinjski gradonačelnik Miro Bulj, dok je zahvalne riječi uputio i izložbu otvorio domaćin gvardijan fra Marinko Vukman.

Slikarica i kiparica Karin Grenc

Mons. Antun Sente ml. i Tanja Baran govorili su o gotovo 15 godina putovanja izložbe od Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima gdje svake godine krajem svibnja započne hod, do prezentacije umjetnina s likovima hrvatskih duhovnih velikana tijekom godine dalje diljem domovine. Tako je izložba Karin Grenc već nadahnjivala portretima hrvatskih duhovnih velikana publiku u gotovo 15 hrvatskih gradova, a baš je s njenom izložbom projekt prvi put stigao u Sinj.

Antun Sente ml.

Autorica je iskazala zadovoljstvo što su njeni umjetnički doživljaji hrvatskih svetaca obišli više hrvatskih sredina, ali je istaknula da joj je iznimna radost što ih napokon može pokazati u svojoj rodnoj sredini. Predstavila se kao izrazita štovateljica Gospe Sinjske kojoj redovito i više puta tijekom godine hodočasti pješice iz Splita. Domaći gradonačelnik Miro Bulj istaknuo je da su hrvatski sveci i blaženici u temeljima vjere u Hrvata, simbol kršćanstva, predstavio je više sinjskih vjerničkih simbola, a govorio je i o dobroj suradnji gradske uprave i braće franjevaca.

Tanja Baran

Otvarajući izložbu gvardijan fra Marinko Vukman zahvalio je svim sudionicima na obogaćenju sadržaja u sinjskom svetištu te brojnoj publici na odazivu. Najavio je i daljnje bogate programe u svetištu Gospe Sinjske, a na osobit je način apostrofirao autoricu Karin Grenc kao stalnu štovateljicu i podupirateljicu sadržaja koje priređuju sinjski franjevci.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj

Prije izložbe misno je slavlje u svetištu predvodio mons. Antun Sente, uz koncelebraciju franjevaca iz svetišta te ostalih svećenika. Glazbeno je misu animirao zbor mladih, a nakon mise brojni su okupljeni vjernici pristupili obredu blagoslova grla.

Marija i Božo Župić

Organizatori su istaknuli da se hod s izložbenim ciklusom nastavlja pa da će aktualna izložba portreta hrvatskih svetaca i blaženika koja je prvi put postavljena lani zadarske akademske umjetnice Iris Mihatov Miočić biti otvorena 18. veljače u dominikanskom samostanu na Peščenici u Zagrebu te da će time svečano biti spomenuta 700. godišnjica smrti najstarijega hrvatskog blaženika zagrebačkog biskupa i dominikanca Augustina Kažotića kojemu je posvećena župa i samostan na Peščenici.