GLAVNA EUROPSKA TUŽITELJICA: Korupcija je svugdje – slobodno nam se obratite

Hrvatsku je posjetila glavna europska tužiteljica Laura Codruta Koveshi.

Izvor: Media servis

U službenom posjetu Hrvatskoj sastala se s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom, kao i glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom.

Cilj posjeta je bio poslati poruku koliko je važan ured europskog tužitelja. Kaže kako je iznimno ponosna na njihov rad Hrvatskoj. Pod njihovom nadležnošću uhićeni su i bivši ministri Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac. Kaže kako je cilj štititi zajednički novac i za hrvatska nadležna tijela dodaje:

“Na istoj smo valnoj duljini, i moramo zajedno uložiti napore. Već desetljećima gubimo 60 mlrd eura godišnje zbog teških prijevara i financijskog kriminala. Da bismo to spriječili, potrebno nam je osoblje i resursi koji će omogućiti da to više ne bude slučaj.”

Naglasila je u svom govoru i kako nijedna zemlja nije posebno korumpirana.

“Postoji mit koji bih voljela razbiti. Ako Hrvatska, Bugarska ili Rumunjska imaju više slučajeva prijavljene korupcije, to ne znači da su te zemlje više korumpirane od drugih. Nema čiste zemlje u Europi, korupcija je svugdje.”

Građane Hrvatske pozvala je da svaku sumnju prijave i slobodno se obrate uredu.

“Naš ured nisu stranci, slobodno nam se obratite. Pred zakonom su svi jednaki”, zaključila je glavna europska tužiteljica.