GORDAN JANDROKOVIĆ: Na djelu je zlouporaba povrede poslovnika – u “igri” su i novčane kazne

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković govorio je o načinu rada u parlamentu.

Izvor: Media servis

Tvrdi kako se puno vremena troši na rasprave, a malo na ono bitno. Istaknuo je mnoge druge probleme, poput zlouporabe povrede poslovnika.

Ipak, kaže kako će oporbenim klubovima biti upućen dopis gdje će biti ponuđene tri opcije kako tome stati na kraj.

“Možemo nastaviti ovako kako smo radili dosad, mi koji predsjedamo morat ćemo sankcionirati ono što je izvan okvira.

Druga je ideja, koju je iznio potpredsjednik Furio Radin da se financijski kažnjavaju oni koji kontinuirano krše Poslovnik. Treća je ideja da se povreda Poslovnika kao institut ukine.”

Obrisi novog poslovnika trebali bi biti spremni za idući mandat.

Podsjećamo, predstavnik talijanske nacionalne manjine i potpredsjednik Sabora Furio Radin u N1 studiju uživo komentirao je prijedlog da se kršenje poslovnika u Saboru novčano kažnjava,

“Još je rasprava u tijeku. Ako mene pitate, ne bih ograničio povrede poslovnika, već bih ih novčano kaznio. Plati sto kuna, pa možeš povrijediti poslovnik koliko god hoćeš. Imamo novčanu kaznu i za nedolazak u sabor. Ako netko namjerno krši poslovnik replikama, to bi se trebalo direktno skidati s plaće. Postoje različiti prijedlozi, a o tome će govoriti predsjednik Sabora”, rekao je Radin.

Kako navodi, poslovnik je zakon i mora se donositi većinom svih zastupnika. “Oni krše zakon i smiju se. Ja to ne shvaćam. Moj osobni prijedlog bilo bi novčano kažnjavanje”, rekao je.