MINISTAR FILIPOVIĆ: Sporni ugovor potpisan je prije nego što sam došao u NO INA-e

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sazvao je hitan sastanak s upravom INA-e zbog malverzacija s prirodnim plinom, a i sam je bio član Nadzornog odbora INA-e.

Izvor: Media servis

Uoči sastanka dao je izjavu za medije i prije svega zahvalio svim tijelima koja su sudjelovala u otrkivanju afere.

Podsjetio je da je: ”Proteklih dana u javnom prostoru bilo je nekih koji su pokušali dovesti u pitanje moju odgovornost jer sam bio sam više od 4 mjeseca član NO-a INA-e. Takve moram razočarati. Sporni ugovor s OMS-om potpisan je dva mjeseca prije nego što sam bio imenovan u NO INA-e. A sve ovo što se događalo, događalo se od sredine 2020. godine. Poznato je tko je u tom razdoblju bio predsjednik NO-a, tko su bili članovi…”, istaknuo je ministar Filipović i nastavio:”Nisam podržao usvajanje zapisnika sa sjednice NO-a gdje su se usvajali poslovni planovi INA-e za 2022. jer nisam sudjelovao u tim odlukama”.

Otkrio je i što će zatražiti na sazvanom hitnom sastanku.

”Na sastanku, osim detaljnog obrazloženja od Uprave INA-e, zatražit ću izvanrednu reviziju plinskog poslovanja INA-e za 2020., 2021. i dio 2022. godine. Ta revizija trebat će obuhvatiti ulogu interne revizije, eksterne revizije INA-e, ulogu Uprave i Nadzornog odbora”.

Objasnio je da će analizirati sve ugovore, nabavne i prodajne cijene plina kao i uvjete po kojima su partneri sklapali ugovore s INA-om. Od otkrivanja afere, odnosno zločinačkog udruženja kojim je uhićena petorka oštetili naftnu kompaniju za više od milijardu kuna, Filipović kaže da se čuo s hrvatskim članovima Uprave i članovima NO-a.

”Od naših članova NO-a tražio sam hitno sazivanje sjednice NO-a u srijedu i tamo će se tražiti dodatna pojašnjenja, analize, dokumente i da dobiju informacije kako je moguće da se ovakvo nešto dogodilo”.

Na pitanje jesu li u Vladi dobivali kakva upozorenja na nelogičnosti i ekstra profite u ovom biznisu iz Plinare istočna Slavonija i jesu li za malverzacije znali prije USKOK-ove akcije, Filipović je odgovorio:

“Nisam imamo nikakva saznanja o ovom pitanju. Sporni ugovor je potpisan dva mjeseca prije mog dolaska, netko je tada trebao odobriti taj ugovor, nadzirati taj ugovor, iako moram istaknuti da se tu radi o četvrtoj razini odlučivanja u INA-i. Prema tome Uprava INA-e mora ponuditi jako puno odgovora”.

Na pitanje je li se čuo s prethodnikom Tomislavom Ćorićem, Filipović je poručio da nije njegov odvjetnik, ali da Ćorić nije mogao znati što radi četvrta linija upravljanja.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!