MINISTAR FILIPOVIĆ: Sporni ugovor potpisan je prije nego što sam došao u NO INA-e

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sazvao je hitan sastanak s upravom INA-e zbog malverzacija s prirodnim plinom, a i sam je bio član Nadzornog odbora INA-e.

Izvor: Media servis

Uoči sastanka dao je izjavu za medije i prije svega zahvalio svim tijelima koja su sudjelovala u otrkivanju afere.

Podsjetio je da je: ”Proteklih dana u javnom prostoru bilo je nekih koji su pokušali dovesti u pitanje moju odgovornost jer sam bio sam više od 4 mjeseca član NO-a INA-e. Takve moram razočarati. Sporni ugovor s OMS-om potpisan je dva mjeseca prije nego što sam bio imenovan u NO INA-e. A sve ovo što se događalo, događalo se od sredine 2020. godine. Poznato je tko je u tom razdoblju bio predsjednik NO-a, tko su bili članovi…”, istaknuo je ministar Filipović i nastavio:”Nisam podržao usvajanje zapisnika sa sjednice NO-a gdje su se usvajali poslovni planovi INA-e za 2022. jer nisam sudjelovao u tim odlukama”.

Otkrio je i što će zatražiti na sazvanom hitnom sastanku.

”Na sastanku, osim detaljnog obrazloženja od Uprave INA-e, zatražit ću izvanrednu reviziju plinskog poslovanja INA-e za 2020., 2021. i dio 2022. godine. Ta revizija trebat će obuhvatiti ulogu interne revizije, eksterne revizije INA-e, ulogu Uprave i Nadzornog odbora”.

Objasnio je da će analizirati sve ugovore, nabavne i prodajne cijene plina kao i uvjete po kojima su partneri sklapali ugovore s INA-om. Od otkrivanja afere, odnosno zločinačkog udruženja kojim je uhićena petorka oštetili naftnu kompaniju za više od milijardu kuna, Filipović kaže da se čuo s hrvatskim članovima Uprave i članovima NO-a.

”Od naših članova NO-a tražio sam hitno sazivanje sjednice NO-a u srijedu i tamo će se tražiti dodatna pojašnjenja, analize, dokumente i da dobiju informacije kako je moguće da se ovakvo nešto dogodilo”.

Na pitanje jesu li u Vladi dobivali kakva upozorenja na nelogičnosti i ekstra profite u ovom biznisu iz Plinare istočna Slavonija i jesu li za malverzacije znali prije USKOK-ove akcije, Filipović je odgovorio:

“Nisam imamo nikakva saznanja o ovom pitanju. Sporni ugovor je potpisan dva mjeseca prije mog dolaska, netko je tada trebao odobriti taj ugovor, nadzirati taj ugovor, iako moram istaknuti da se tu radi o četvrtoj razini odlučivanja u INA-i. Prema tome Uprava INA-e mora ponuditi jako puno odgovora”.

Na pitanje je li se čuo s prethodnikom Tomislavom Ćorićem, Filipović je poručio da nije njegov odvjetnik, ali da Ćorić nije mogao znati što radi četvrta linija upravljanja.