NAKON OPTUŽBI IZ SRBIJE: Medved i Malenica na sastanku s optuženim hrvatskim pilotima

Ne prestaju reakcije na optužnice iz Srbije protiv hrvatskih pilota zbog navodnih zločina u oslobodilačkoj akciji Oluja.

Izvor: Media servis

Premijer Andrej Plenković rekao je da Vlada nije dobila nikakav pisani dokument u kojemu ih se obavještava o optužnicama protiv pilota.

“Optužnica je politički montirana. Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću, s učincima velikosrpske agresije Miloševićeva režima, Hrvatska je bila žrtva agresije, Domovinski rat imao je oslobodilački karakter i naši piloti bit će pod posebnom skrbi u ovom kontekstu i naći ćemo način kako reagirati.”

Ministar pravosuđa Ivan Malenica i ministar branitelja Tomo Medved danas će održati sastanak s optuženim hrvatskim pilotima. Malenica je poručio da piloti mogu biti mirni.

“U nekoliko sam navrata rekao, a i sada poručujem pilotima da mogu bit mirni jer će Hrvatska dati svu pravnu podršku u ovome trenutku i istaknuti prigovor i time spriječiti izdavanje međunarodne tjeralice, ako Srbija pokrene taj postupak. isto tako, mogu imati čistu savjest zbog toga što su radili u Domovinskom ratu, koji je bio obrambeni.”

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da su sve optužnice iz Srbije su ispolitizirane.

“Haag je rekao svoje, vojno-redarstvena operacija Oluja bila je čista i opravdana kao suza tako da tu ne vidimo nikakvih spornih tema.”

Na pitanje treba li sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog najave o optužnicama, kako to predlaže predsjednik Milanović, Grlić Radman je rekao kako se u vladi o tome nije razgovaralo.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!