VOLODIMIR ZELENSKI: Rusija je postala teroristička država

Ukrajinski predsjednik Zelenski u najnovijoj poruci poručio je da je Rusija teroristička država nakon najnovijih napada na civilne ciljeve. Istodobno civili su nastavili ginuti diljem zemlje.

Izvor: Media servis

Najmanje jedna osoba poginula je kada su ukrajinske snage oborile ruski projektil projektila iznad Kijeva. Iz Mariupolja i dalje nema detalja vezanih uz bombardiranje kazališta u kojem je navodno bilo više od tisuću civila koji su se ondje sakrili od granatiranja.

Nakon ukrajinskih optužbi za raketiranje Rusija je demantirala da su njezine snage odgovorne za napad. U jučerašnjim granatiranju Černjihiva 13 ljudi ubijeno je dok su čekali kruh. Ukrajinski predsjednik Zelenski jučer se zahvalio na milijardu dolara američke vojne pomoći i opet prozvao kremaljski režim…

“Rat ne staje. Ruski ratni zločini ne prestaju. Ruska ekonomija još je sposobna održavati ratnu mašineriju. Zato su potrebne nove sankcije. Svijet mora konačno priznati da je Rusija postala teroristička država.”

Zelenski se zahvalio EU na priključivanju Ukrajine u svoju elektroenergetsku mrežu ,a još jednom se osvrnuo na pregovore rekavši da se nastavljaju za dobrobit Ukrajine.

“Moji prioriteti u pregovorima su apsolutno jasni : kraj rata, sigurnosna jamstva, suverenost, povratak teritorijalnog integriteta, stvarna jamstva našoj zemlji i stvarna sigurnost.”

I poljski zamjenik ministra vanjskih poslova pridružio se američkom predsjedniku i nazvao ruskog šefa države ratnim zločincem. Human rights watch upozorio je na bombardiranje kazališta u Mariupolju rekavši da je prema njihovim informacijama ondje bilo najmanje 500 civila.